Iz britanskega nacionalnega zdravstvenega sistema (NHS) so sporočili, da so bile med tarčami napada številne zdravstvene ustanove po državi, ki so del NHS. V napadu so hekerji uporabili programsko opremo, ki zaklene računalnike in za ponoven dostop zahteva odkupnino 300 ameriških dolarjev v virtualni valuti bitcoin, poroča britanski BBC.

Med tarčami so bile tudi bolnišnice skupine Barts Health, ki med drugim upravlja kraljevo bolnišnico v Londonu. Kot so sporočili, imajo težave z informacijskim sistemom, zaradi česar je delo v vseh njihovih bolnišnicah ovirano. Aktivirali so tudi načrt za izredne razmere, da bi zagotovili varnost vseh bolnikov. "Reševalna vozila smo preusmerili v bližnje bolnišnice," so še sporočili.

Britanski center za kibernetsko varnost je zapisal, da sodeluje v preiskavi incidenta. "Trenutno nimamo dokazov, da so prišli do podatkov bolnikov," so zapisali, ima pa osebje težave z dostopom do teh podatkov. "Napad ni bil usmerjen neposredno na NHS, temveč so bile tarče ustanove iz različnih sektorjev," so poudarili.

Britanska agencija za boj proti kriminalu je sporočila, da je bila obveščena o napadu, vendar pa dogajanja niso želeli podrobneje komentirati. Na britanskem ministrstvu za zdravje se medtem še niso odzvali, na spletu poroča tiskovna agencija Reuters.

Britanska premierka Theresa May je nato zvečer potrdila, da gre za napad mednarodnih razsežnosti. Dejala je tudi, da zaenkrat ni dokazov, da bi bili ogroženi podatki pacientov.

Španija

O kibernetskih napadih danes poročajo tudi iz Španije, kjer so hekerji napadli več podjetij, tudi telekomunikacijskega velikana Telefonica. S španskega ministrstva za energetiko so sporočili, da imajo "potrditev različnih kibernetskih napadov na španska podjetja." Napad je vplival na delovanje računalnikov nekaterih zaposlenih, medtem ko omrežje in storitve nista bila prizadeta. Prav tako napad ni prizadel strank podjetij, so že zapisali. Telefonica je ugasnila vse svoje računalnike na sedežu v Madridu, potem ko so napadli več sto njihovih računalnikov, je sporočil vir v podjetju, še navaja AFP.

Drugje po svetu

V Italiji je eden od spletnih uporabnikov objavil fotografijo univerzitetne predavalnice, v kateri so vsi računalniki zaklenjeni z isto programsko opremo.

Strokovnjak za kibernetsko varnost Costin Raiu, ki je spremljal napade, je na Twitterju zapisal, da je zasledil 45.000 napadov s programsko opremo z imenom WannaCry v 74 državah. O napadih med drugim poročajo iz ZDA, Kitajske, Rusije, Vietnama, Kazahstana, Tajvana in Portugalske. Številni strokovnjaki napade povezujejo.

"To je obsežen kibernetski napad na ustanove po Evropi, kakršnega še nisem videl," pa je medtem povedal drug strokovnjak za varnost Kevin Beaumont.

Strokovnjaki, ki so spremljali napad, so dogajanje povezali s skupino The Shadow Brokers, poroča BBC.

Slovenske ustanove niso bile tarče omenjenih napadov. "Okužba je po dostopnih podatkih omejena na lokalno omrežje posamezne organizacije. Zaenkrat nimamo informacij, ki bi kazale na širitev tovrstnih izsiljevalskih okužb v okviru naših ustanov," je za portal 24ur.com povedal Matej Breznik iz nacionalnega odzivnega centra za obravnavo incidentov s področja varnosti elektronskih omrežij in informacij SI-CERT.