Na zdravje!

Veselje za pivoljube: Ljubljana bogatejša za novo pivovarno

S.R./STA
12. 5. 2017, 17.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Medtem ko je varjenje piva vedno bolj priljubljeno in se število malih pivovarn v Sloveniji povečuje, je od danes Ljubljana bogatejša še za eno.

Loo-blah-nah
Ustanovitelji pivovarne LOO-BLAH-NAH s Perotom Lovšinom (od leve proti desni: Miha Šnuderl, Igor Lazar, Pero Lovšin, Domen Srebot).

V ljubljanskih Črnučah je vrata odprla pivovarna Loo-blah-nah, ki naenkrat lahko zvari 2000 litrov piva. Kot so sporočili, so s tem največja samostojna (kraft) varilnica piva v Ljubljani. Vrednost investicije presega 300.000 evrov, pivovarna pa je plod priznanega slovenskega proizvajalca Škrlj iz Vipavske doline.

Združenje slovenskih pivovarn sicer letos prvič gosti kongres organizacije Brewers of Europe, ki pod svojim okriljem združuje evropske pivovarne. Kongres, osrednje dogajanje bo v Cankarjevem domu, se bo začel v nedeljo, potekal pa bo do četrtka.

Pivovarno Loo-blah-nah so sicer ustanovili pred letom dni, vendar so doslej pivo po svojem receptu varili v drugih pivovarnah. "V tem času smo pivoljubcem ponudili pale ale in red ale. Sedaj bomo pivo varili na svoji, najsodobnejši pivovarski opremi," so zapisali v sporočilu za javnost in dodali, da bodo še naprej tudi sledili lokalni filozofiji in uporabljali hmelj iz Savinjske doline in hišni kvas, ki ga gojijo sami.

Varjenje piva v Sloveniji je vedno bolj zanimivo, o čemur priča tudi podatek, da se je Združenju slovenskih pivovarn konec lanskega leta na redni skupščini pridružilo 17 novih članov, nove člane je pridobilo tudi Društvo ljubiteljev domačega pivovarstva, ki je sicer partner združenja - društvu se je lani pridružilo 30 novih članov.

Mnogim malim pivovarjem je za navdih služila vrhniška pivovarna Human Fish (Človeška ribica), ustanovljeno leta 2008. Kot piše na spletni strani Društva ljubiteljev domačega pivovarstva, gre za prvo moderno slovensko kraft pivovarno, ki je mnogim služila kot navdih, brez njih danes verjetno ne bi imeli tako živahne scene.

Mali proizvajalci piva so sicer od avgusta lani, ko se je začel uporabljati novi zakon o trošarinah, manj obdavčeni. Zakon je namreč za male proizvajalce piva uvedel 50-odstotno znižanje trošarine. Status malega proizvajalca piva lahko dobijo pivovarji, ki letno proizvedejo največ 20.000 hektolitrov piva.