Nadležni FBI

Trump zagrozil odstavljenemu Comeyju, naj ne govori z mediji

M.K.
12. 5. 2017, 14.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Ameriški predsednik Donald Trump je odstavljenega in zdaj že nekdanjega šefa zveznega preiskovalnega urada FBI posvaril pred posredovanjem informacij medijem.

Reuters
Donald Trump

Vihar okrog Comeyjeve odpustitve se nikakor noče poleči. 

V današnjem tvitu je predsednik Trump odstavljenemu prvemu preiskovalcu sporočil, da “naj gospod Comey le upa, da ne obstajajo posnetki njunih pogovorov.”

Predsednik je v torek obvestil direktorja ameriškega zveznega preiskovalnega urada FBI Jamesa Comeyja o odstavitvi s položaja. Vse odtlej Trump vztrajno trdi, da mu je Comey zagotovil, da on sam nikoli ni bil predmet preiskav.

Predsednik Trump vse od tedaj vztrajno trdi, da mu je Comey zagotovil, da on sam nikoli ni bil predmet preiskave. To naj bi direktor FBI predsedniku potrdil dvakrat med večerjo in enkrat med telefonskim pogovorom. Predsednik je povedal: “Rekel sem ‘Če je to mogoče, bi mi povedali, ali sem pod preiskavo?’ On je odvrnil: ‘Vi niste pod preiskavo.’”

Na ta način naj bi predsednik Trump dobil zagotovilo, da ni pod preiskavo glede ruskega vpletanja v ameriške volitve.

Reuters
Zaposleni v FBI trdijo, da je odstavljeni direktor James Comey užival široko podporo znotraj FBI in jo še vedno.

Odpustitev Comeyja je bila očitno slabo premišljena in izpeljana, Bela hiša pa še vedno išče pravo utemeljitev. Predsednikov urad je bil v preteklih dneh tarča številnih kritik, da glede odstavitve Comeyja dajejo nasprotujoče si informacije. Ameriški mediji pa so za netočnost informacij obtožili Trumpa.

Predsednik Trump je danes tudi zagrozil, da bi lahko odpovedal vse nadaljnje novinarske konference, in sicer zaradi zagotavljanja točnih informacij.

"Kot zelo aktiven predsednik, ki se mu zgodi ogromno stvari, je nemogoče, da bi moji predstavniki na govorniški oder prišli s povsem točnimi informacijami," je Trump zapisal na twitterju. "Mogoče bi bilo najbolje odpovedati vse prihodnje tiskovne konference in na vse odgovarjati pisno zaradi točnosti???," je še sporočil.