Zbirajo podpise

Drugi tir ogrožen, se bodo obrisali pod nosom?

R.T.
12. 5. 2017, 12.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Pisma podpore projektu se kar vrstijo, a ga ogroža zbiranje podpisov za referendum.

STA
Nadgradnja bo skrajšala potovalni čas (fotografija je simbolična).

Državni sekretar Jure Leben je po včerajšnjem sestanku s poslovodstvom podjetja 2TDK povedal, da Slovenija po sprejemu zakona o drugem tiru uspešno nadaljuje z mednarodnimi aktivnostmi – pismo podpore bo poleg Češke, Slovaške, Poljske, Madžarske prispevala tudi Španija – in da je za »ključen evropski projekt«, ki poleg omenjenih držav uživa trdno podporo Evropske komisije, Evropske investicijske banke in Jaspersa.

Ministrstvo za infrastrukturo
Državni sekretar Jure Leben

Nepovratna sredstva

Z zakonom o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača-Koper se investitorstvo predaja družbi 2TDK, da se bo ta lahko julija prijavila za evropska nepovratna sredstva. Vendar pa bo prijava v primeru vložene referendumske pobude irelevantna, saj bi se za nepovratna sredstva lahko obrisali pod nosom. »A z delom bomo nadaljevali do zadnjega diha. Za realizacijo projekta potrebujemo nepovratna evropska sredstva, saj ne želimo ogroziti javnofinančne stabilnosti Slovenije,« je dejal Leben. Vse tiste, ki zbirajo podpise za referendum, je pozval, naj se jim raje pridružijo pri aktivnostih, da »skupaj zgradimo drugi tir, ki ga Slovenija potrebuje in si ga zasluži«.

Po besedah Metoda Dragonje, svetovalca direktorja omenjenega podjetja je razpis nadvse primeren za projekt drugega tira, »ker ima veliko alokacija sredstev za jedrne železniške koridorje po Evropski uniji in temelji na Junckerjevem investicijskem programu«.