Od drame do zadržanosti

Trump z ihtavimi zapisi, odpuščeni direktor s poslovilnim pismom

Tjaša Lampret
11. 5. 2017, 09.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

V javnosti se je pojavilo zadnje pismo, ki ga je nenadoma odpuščeni direktor FBI Comey pisal zaposlenim.

Reuters
Trump in Comey januarja letos.

Medtem ko je ameriški predsednik Donald Trump znova ihtavo objavljal zapise na twitterju, s katerimi je hkrati opravičeval odločitev, da po minuli teden izrečenih izrazih zaupanja zdaj odpusti direktorja FBI Jamesa B. Comeya in napadal demokrate, ki se z odhodom Comeya ne strinjajo, je v javnosti prišlo poslovilno pismo, ki ga je odstavljeni Comey pisal zaposlenim.

Brez večje drame in obtoževanj je Comey v kratkem pismu zapisal, da je dolgo verjel, da lahko predsednik odpusti direktorja FBI, in sicer z ali brez razloga.

"Ne bom zapravljal časa z ukvarjenjem z odločitvijo in na kakšen način je bila izvedena. Upam, da tudi vi ne boste. Končano je in z mano bo vse v redu, čeprav bom pogrešal vse vas in našo misijo. Že v preteklosti sem vam dejal, da naj bi v nemirnih časih FBI Američanom pomenil branik kompetentosti, iskrenosti in neodvisnosti. FBI zapuščam s težkim srcem zaradi narave in kvalitet ljudi, ki FBI skupaj gradijo kot branik Amerike. Težko je zapustiti skupino ljudi, ki je predana le temu, da dela prave stvari. Upam, da boste nadaljevali z življenjem, ki sledi našim vednotam, nalogam varovanja Američanov in spoštovanja ustave. Če boste temu sledili, boste tudi vi ob odhodu žalostni. Američani pa varnejši. Delo z vami je bila ena od velikih radosti v mojem življenju. Hvala za to darilo."

Profimedia
Trump na twitterju še danes ni nehal z zapisi o odpuščenem Comeyu in dvoličnih demokratih.

Kaj je bilo usodno za Comeya

Trump je bil jezen, ker Comey ni podprl njegovih navedb, da je Barack Obama postavil prisluškovalne naprave v njegovo pisarno, prav tako ni bil navdušen nad preiskavo FBI o ruski vpletenosti v predsedniške volitve in morebitne vloge Trumpovih ljudi iz časa predsedniške kampanje, piše Washington Post.

Hkrati pa je FBI v Trumpovih očeh "zagrešil" še en velik greh: ni namenil dovolj pozornosti uhajanju zaupnih informacij preiskovalnim novinarjem, s katerimi Trump nima najboljšega odnosa. Uradno je sicer odhod Comeya povezan s preiskavo FBI glede elektronske pošte Hillary Clinton iz časa predsedniške kampanje in Comeyevega nespoštovanja verige poveljevanje, kar je na sredini tiskovni konferenci poudarjala Sarah Huckabee Sander (namestnica Seana Spicerja in hči nekdanjega guvernerja Arkansasa Mika Huckabeeja) in čemur verjame le malokdo v Washingtonu.