ATENTAT

Zagrabil policistovo pištolo in poskušal umoriti Trumpa

uk
11. 5. 2017, 07.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Britanec, ki je poskušal ustreliti ameriškega predsednika Donalda Trumpa, je zdaj prvič spregovoril za medije in povedal, kaj ga je napeljalo k temu dejanju. Očitno gre za precej bolnega moškega, ki pa bo vseeno pristal v zaporu.

Reuters
Michael Sandford boleha tudi za aspergerjevim sindromom in obsesivno-kompulzivno motnjo.

Michael Sandford (21) je julija lani na zborovanju v Las Vegasu napadel policista in mu poskušal iztrgati pištolo. Če bi mu to uspelo, bi nato poskušal ustreliti Donalda Trumpa. Na srečo ga je policist obvladal in celoten incident se je končal brez najhujših posledic. Skoraj gotovo je, da bi varnostniki Michaela ustrelili, če bi mu uspelo iztrgati pištolo. Michael je bil pred kratkim obsojen na leto zaporne kazni.

Reuters
Michael trdi, da so mu to naročili glasovi v glavi.

Glasovi v glavi

Ali lahko sprejme odločitve? Michaelova mati se zdaj bori za zakon, ki bi staršem omogočil večji nadzor nad otroki z mentalnimi boleznimi. Potovanja mu namreč po zakonu ni mogla preprečiti.

Nesojeni strelec je kasneje povedal, da je v glavi slišal glasove, ki so mu govorili, da mora ubiti Donalda Trumpa, ki je kasneje postal predsednik ZDA. Michael namreč boleha za avtizmom in vse kaže, da je ta razvojna motnja kriva za poskus atentata, in prav zaradi tega ni dobil hujše kazni. Ne nazadnje so ga kmalu po napadu izpustili, da se je z svojo materjo vrnil v Veliko Britanijo, kjer živi v mestu Surrey. Michael je bil sicer v ZDA pri svojem dekletu, ki ostaja neimenovano. Povedal je, da je sprva želel glasove v glavi ignorirati, a so postajali čedalje glasnejši, na koncu pa so vpili, naj ubije republikanskega kandidata. »Moji prijatelji so mi dejali, da je Trump nevaren, da bo uničil ZDA, a glasovi v glavi so mi govorili, naj ga ubijem,« je razkril Sandford.

Reuters
Michaelova mati je dejala, da si njen sin ni mogel pomagati.

Bolezen

Michael je še dejal, da je v tistem obdobju videl precej nenavadne stvari, na primer živali, ki so ga poskušale napasti, a jih v resnici ni bilo. Dodal je, da je vedel, da je nekaj narobe, a se je prepričal, da je vse v redu. Njegova mati ga je želela prepričati, naj ne odide v ZDA, saj je bolehal za depresijo in anksioznostjo.

Reuters
Ameriški predsednik Donald Trump v prvih stotih dneh ni izpolnil veliko svojih obljub.