Poskus uboja

Zaradi zaklenjene kopalnice svaka napadel z nožem

mr
11. 5. 2017, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je včeraj začelo sojenje 35-letnemu Anžetu Vidmarju, ki se je na zatožni klopi znašel zaradi poskusa uboja, za kar mu grozi od 5 do 15 let zapora.

Samo Strel
Obtoženi Anže Vidmar trdi, da se je oškodovanec ranil sam.

Po navedbah tožilstva je 35-letnik 1. decembra lani okoli 17. ure s kuhinjskim nožem dolžine 33 centimetrov planil nad svaka Romana Zupančiča, ki je ležal v postelji.

Poskus uboja se je zgodil v stanovanjski hiši v Šmarci, kjer si obtoženi s sestro Evo, njenima mladoletnima hčerkama in Zupančičem deli streho. Anže Vidmar je Zupančiča z nožem poskušal zabosti v glavo, vpil je, da ga bo ubil, a je oškodovancu uspelo napadalca odriniti, pri tem pa se je tudi nekoliko ranil po dlaneh. Potem je Vidmar odnehal, zatrjujejo tožilci.

Biološke sledi na nožu so od lupljenja krompirja

"Po celi vasi se je drl: Ubil bom Evo, Zupančiča, otroke!" Oškodovanec Roman Zupančič

Šolani pek se je v preiskavi branil z molkom, včeraj ob začetku sojenja pa je le podal zagovor in zatrdil, da kritičnega dne noža v rokah sploh ni imel, da si je oškodovanec tri centimetre dolgo rano na desni dlani zadal sam. »Žal mi je, do tega ne bi prišlo, če bi sestri redno plačeval položnice,« je potarnal in ob tem pojasnil, da je po nenadni mamini, očetovi in babičini smrti ves prisluženi denar vlagal v alkohol, kar je vodilo v spore z Zupančičem. Tega dne si namreč nista prvič skočila v lase. Na vprašanje sodnice Polone Herman, kako da so bile na nožu tudi njegove biološke sledi, če pa trdi, da ga kritičnega dne sploh ni imel v rokah, pa je Vidmar odvrnil, da je z njim nekaj dni pred dogodkom lupil oziroma rezal krompir ...

»Snelo« se mu je zaradi zaklenjene kopalnice

PREDKAZNOVAN

Obtoženi Vidmar si je v preteklosti že prislužil dve pravnomočni obsodbi, in sicer zaradi groženj in nasilja v družini, ko je med drugim "po pomoti" klofnil eno od nečakinj.

Obtoženi je sicer uvodoma pojasnil, da je tistega dne počival. Ko se je zbudil, je hotel v kopalnico, a mu jo je Zupančič zaklenil, ker pač ni sodeloval pri plačilu stroškov. To pa je Vidmarja tako ujezilo, da je planil nad svaka, mu prisolil dve klofuti in ga za nekaj časa z obema rokama zadržal na postelji. Ob tem je priznal, da je »v žaru jeze« res dvakrat ali trikrat izjavil, da ga bo ubil. Verbalni spor se je po pripovedovanju obtoženca nadaljeval na hodniku, kjer je Zupančič zabrusil Vidmarju, da bo na pomoč poklical tri prijatelje iz Kočevja, Vidmar pa njemu nazaj, da bo v tem primeru najprej »nabil njega, potem pa še njegove tri prijatelje«. Zupančič naj bi nato odšel po nož, Vidmar pa se je skrival pred njim za nekimi vrati, zato ni prav videl, kdaj in kako se je ranil, a predvideva, da med padcem po stopnicah.

Zupančič v napadu videl »nekaj neznosnega«

Besedo je včeraj dobil tudi oškodovanec, ki je povedal nekoliko drugačno zgodbo. Vztrajal je sicer pri izjavi iz preiskave, kjer je dogodek označil kot »nekaj neznosnega«. Predvsem se je bal za partneričini hčerki. Pojasnil je, da so se pred Vidmarjevimi izpadi z družino umaknili v stari del hiše, obtoženi je živel ločeno v novem delu, ki ga je oškodovanec označil za svinjak, skupno pa so imeli kopalnico. Vidmarja so se otroci namreč bali, ker je domov redno hodil pijan in zadet, pa tudi nekateri sovaščani, predvsem stare mamke, ker jih je pred trgovskimi centri nadlegoval za drobiž. »Po celi vasi se je drl: Ubil bom Evo, Zupančiča, otroke!« je med drugim dejal oškodovanec.

»Ko ga pogledaš v oči, vidiš v njem morilca«

Zupančič je sicer za »čisto laž« označil Vidmarjeve navedbe, da je sam odšel po nož in se z njim porezal, pa tudi to, da je od njega prejel dve klofuti. Pojasnil je, da je ob napadu počival po kosilu, noža pa med ravsom z obtožencem na postelji ni videl, »sigurno pa ga je imel«. Zupančič je otrokom zavpil, naj pokličejo policijo, nakar je Vidmar odnehal. Nož je oškodovanec uzrl šele na stopnišču, ko mu je hčerka povedala, da krvavi, prej tega namreč sploh ni opazil. O Vidmarju je sicer Zupančič še dejal, da je problematičen le, kadar pije, pije pa neprestano. »Ko ga pogledaš v oči, vidiš v njem morilca. Treba bi ga bilo odpeljati v Kočevski rog,« je bil oster. Lov na resnico se bo nadaljeval 6. julija.