Vreme

Ledeni možje in uscana Zofka prinašajo toplo, a nestanovitno vreme

M.K./STA
12. 5. 2017, 16.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Od danes do nedelje godujejo sv. Pankracij, Servacij in Bonifacij, ki so po ljudskem izročilu zaradi pogostega hladnega vremena v tem času znani kot ledeni možje.

Profimedia
V ponedeljek goduje uscana Zofka. Vreme bo temu primerno.

Letošnji ledeni možje in uscana Zofka, ki goduje v ponedeljek, bodo glede na napovedi meteorologov prinesli razmeroma toplo, a nestanovitno vreme.

Kot je danes povedal meteorolog Brane Gregorčič z Agencije RS za okolje, bodo nestanovitno vreme pogosto spremljale krajevne plohe in tudi nevihte.

V prihodnjem tednu nato od torka do četrtka predvidoma sledi suho obdobje, proti koncu prihodnjega tedna pa se verjetnost padavin spet poveča, je dejal Gregorčič. Lani so bili ledeni možje po Gregorčičevih besedah precej deževni in nekoliko hladnejši.

Spremenljivo do pretežno oblačno s krajevnimi plohami in nevihtami

Že danes se bodo začele pojavljati krajevne padavine, tudi posamezne nevihte. Manj oblačnosti bo v vzhodnih krajih in ob morju, kjer bodo le posamezne plohe. Zvečer bodo padavine prehodno ponehale. Ponoči bo na zahodu spet začelo deževati, dež se bo širil v notranjost Slovenije in proti jutru oslabel.

V soboto bo spremenljivo, občasno pretežno oblačno s krajevnimi padavinami, deloma plohami in posameznimi nevihtami. Več sončnih obdobij in manj padavin bo popoldne. Ponekod bo pihal jugozahodnik, ki se bo na severovzhodu dopoldne prehodno obrnil v severozahodnik.

V nedeljo bo spremenljivo oblačno, zjutraj bo ponekod možna kratkotrajna megla. Predvsem sredi dneva in popoldne bodo krajevne plohe in nevihte. Tudi v ponedeljek bo še spremenljivo vreme z občasnimi krajevnimi padavinami.

Ledeni možje, sv. Pankracij, Servacij in Bonifacij, godujejo od 12. do 14. maja. V preteklosti so jim pripisali krivdo za mrzlo in mokro vreme, ki se ob še možnem prodoru polarne zračne mase lahko pojavi v maju. Za njimi 15. maja goduje sv. Zofija in ker na god sv. Zofije rado dežuje, so ji po ljudskem izročilu nadeli ime mokra oziroma uscana Zofka.

Z vsemi štirimi je povezanih več ljudskih pregovorov, ki se včasih izkažejo za pravilne, drugič spet ne. Se pa po ledenih možeh ravnajo mnogi vrtičkarji po Sloveniji, saj velja, da je s saditvijo nekaterih sadik na prosto dobro počakati, da minejo ledeni možje in da se zemlja dovolj ogreje. To še posebej velja za plodovke, med katere spada paradižnik.