Nestrpnost

Obsodbe napada na novinarko Petro Janša

M.K./STA
12. 5. 2017, 16.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Združenje novinarjev in publicistov ostro obsoja napad na novinarko Demokracije Petro Janša, ki se je zgodil na četrtkovem shodu Odbora 2014 pred vrhovnim sodiščem.

Twitter
Novinarka Petra Janša redno spremlja shode Odbora 2014.

Ko je želela novinarka nasprotnike shoda fotografirati, jo je eden od njih prijel za roko in poškodoval. Ob tem v združenju pričakujejo, da se bodo na to odzvale tudi pristojne inštitucije.

Novinarka je bila po navedbah združenja že v preteklosti s strani skupinice aktivistov, ki se zbirajo na drugi strani ceste, deležna opolzkih besed in zmerljivk. "Fizični kontakt, ki je bil hkrati tudi akt nasilja, pa dokazuje, da so v Sloveniji novinarji, zlasti tisti iz alternativnih medijev, lahko tudi življenjsko ogroženi," so prepričani.

Ob tem izražajo začudenje nad ravnanjem policije, saj naj bi dogodek opazovali štirje policisti, ki pa niso posredovali. Kasneje so novinarko popisali in ji po navedbah združenja preprečili opravljanje novinarskega dela.

"Po vseh pravilih bi morali takoj posredovati pri nasilnih dejanjih, namesto tega pa so hoteli novinarko pod pretvezo, da dela prekršek, odgnati," poudarjajo. Od policije zato pričakujejo, da bo raziskala, ali so policisti v tem primeru reagirali pravilno, in o izsledkih obvestila javnost.

Četrtkov verbalni in fizični napad na novinarko Demokracije je, opozarjajo v združenju, vreden vse obsodbe. Takim napadom se je treba z jasno obsodbo zoperstaviti. Ob tem pričakujejo, da se bodo na to odzvale tudi pristojne inštitucije na čelu z varuhinjo človekovih pravic.

Dogodek je ostro obsodil tudi urednik Demokracije Metod Berlec. Kot je zapisal, "je do napadov na novinarje, ki delajo v interesu javnosti, v interesu demokracije in vladavine prava treba biti zelo občutljiv". Ob tem pričakuje, da bodo organi pregona ustrezno ukrepali proti storilcem četrtkovega kaznivega dejanja.

Obsodbi napada na novinarko se pridružuje tudi Društvo novinarjev Slovenije in vnovič ugotavlja, da je novinarski ceh na dnevni ravni v že tako pregreti in nestrpni družbeni klimi vse bolj podvržen pritiskom v obliki zmerjanja in žalitev, občasno pa tudi napadom, kar je nedopustno.

Brglez: Ni prostora za nobeno obliko nestrpnosti

Na facebooku se je z obsodbo dogodka odzval tudi predsednik DZ Milan Brglez. Kot je zapisal, ga je pretresla vest, da je v četrtek prišlo do napada na novinarko tednika Demokracija Petro Janša. "Napad najostreje obsojam. V naši domovine ne sme in ne more biti prostora za nobeno obliko nestrpnosti," je dodal Brglez.

Policija zanika pasivnost ob dogodku

Na Policijski upravi Ljubljana so v odzivu odločno zanikali, da policisti ob dogodku niso posredovali oziroma da so bili pasivni. Policisti so dogodek takoj zaznali in s fizično silo preprečili osumljencu nadaljevanje kršitve, so zapisali.

Kot pravijo, je bil tako z osumljencem kot z oškodovanko na kraju opravljen postopek ugotavljanja identitete, zbrana so bila tudi obvestila, nakar so policisti postopek zaključili, saj novinarka na kraju ni podala prijave. V večernih urah pa so prejeli tudi njeno prijavo in pričeli z zbiranjem obvestil zaradi sumov storitve kaznivega dejanja lahke telesne poškodbe.

Navajajo še, da je naloga policije ob varovanju shodov tudi opozarjanje na preprečevanje neprimernih ravnanj in kršitev, "kar je bilo tudi izvedeno".