Zanimivosti

Načrti za globalno kibernetsko vojskovanje

R.T.
30. 1. 2015, 11.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Avstralska vlada že zaposluje osebje, da bi se pripravila na naslednjo generacijo vojskovanja – takšno, ki se bo odvijalo v soju računalniških zaslonov.

Arhiv Svet24

Združene države Amerike, Velika Britanija, Kanada, Nova Zelandija in Avstralija so članice ne tako zelo skrivne Zveze petih oči, ki je prisluškovala celo Kofiju Annanu. Združba je nastala kmalu pod drugi svetovni vojni, ko sta se Velika Britanija in Združene države Amerike sporazumele o deljenju podatkov. Avstralija, Kanada in Nova Zelandija so se zavezništvu pridružile leta 1955. Pravi obraz tovrstnega vojskovanja pa spoznavamo iz dokumentov, ki jih je objavil Edward Snowden. Seveda ni govora le o ukradenih dokumentih – kibernetsko vojskovanje se bo osredotočalo na elektrarne, mobilna omrežja in transportne sisteme.

Kibernetsko vojskovanje se bo osredotočalo na elektrarne, mobilna omrežja in transportne sisteme.

Zveza petih oči

Združba je bila v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja vpletena v od Cie sponzorirani državni udar v Čilu, s katerim so odpravili takratnega predsednika Salvadorja Allendeja. Ta naj bi storil samomor, potem ko je 11. septembra 1973 vojska pod vodstvom generala Augusta Pinocheta zasedla vladno palačo, vendar pa okoliščine njegove smrti še do danes niso povsem pojasnjene. Zveza petih oči pa je še veliko bolj dejavna postala po teroristični napadih v Združenih državah Amerike. Tako naj bi vohunili za praktično vsemi – od svetovnih voditeljev pa do študentov. Predstavnik za stike z javnostjo Avstralske obveščevalne agencije je dejal, da je zavezništvo ključnega pomena, ko pride do varnosti Avstralije, saj da grožnje pogoste terjajo mednarodno sodelovanje. To naj bi jim prav prišlo predvsem pri grožnjah, ki jo predstavljajo z Bližnjega vzhoda vračajoči se tuji borci. Vendar pa je z vojaškega vidika množični nadzor le prva faza. Ta vključuje spremljanje zasebnih sporočil, zgodovino ogledanih spletnih strani in celo seznam spletnih nakupov.

In ko bo Zvezi petih oči uspelo trajno dostopati do praktično vseh računalniških sistemov? Takrat pridejo v poštev izrazi, kot so »dominacija«, »nadzor« in »uničenje«.