Nepojasnjeni let MH370

Po treh letih prenehali z iskanjem izginulega malezijskega letala

M.K./STA
17. 1. 2017, 08.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V skupni izjavi predstavnikov Avstralije, Malezije in Kitajske, so sporočili, da so prenehali iskati malezijsko letalo, ki je izginilo v Indijskem oceanu pred tremi leti s 293 ljudmi na krovu.

Profimedia
Posamezne kose razbitin letala, za katere domnevajo, da so pripadaliizginulemu letalu, so našli celo ob Madgaskarju.

Kot so pojasnili, takšna odločitev ni bila lahka in so jo sprejeli "z obžalovanjem", potem ko so brez večjega uspeha preiskali površino več kot 120.000 kvadratnih kilometrov Indijskega oceana, poroča BBC. V uradnem sporočilu ob prenehanju iskanja piše, da je danes iskalno akcijo podvodne površine zaključila zadnja iskalna ladja. 

Letalo na letu MH370 je izginilo med poletom iz Kuala Lumpurja v Peking leta 2014. Družine pogrešanih žrtev so takšno odločitev že označile za neodgovorno potezo, ki bi jo bilo treba ponovno preučiti.

Samo za sedem od 20 kosov razbitin letala, ki so jih našli doslej, so z veliko verjetnostjo potrdili, da pripadajo pogrešanemu letalu Boeing 777.

Reuters
Samo za sedem od 20 kosov razbitin letala, ki so jih našli doslej, so z veliko verjetnostjo potrdili, da pripadajo pogrešanemu letalu Boeing 777.

Letalo malezijske letalske družbe na letu MH370 je vzletelo v Kuala Lumpurju v Maleziji 8. marca 2014 in nato skrenilo iz začrtane poti proti Pekingu, potem pa izginilo z radarjev in za njim se je izgubila vsaka sled. Preiskovalci ugibajo, da se je letalo preusmerilo proti južnemu Indijskemu oceanu, kjer naj bi tudi strmoglavilo v morje. Letalo naj bi iz doslej še neznanega vzroka več ur letelo proti jugu, nato pa naj bi mu zmanjkalo goriva in je strmoglavilo v Indijski ocean. Več razbitin letala je naplavilo na obale južne Afrike.

Julija 2015 je letalsko razbitino naplavilo na otok Reunion in kasneje so potrdili, da gre za del krila pogrešanega letala. Na Reunion naj bi ga zanesli morski tokovi.

Ministri za promet iz Malezije, Avstralije in Kitajske so se večkrat dogovorili, da bodo kmalu do nadaljnjega končali z iskanjem tega potniškega letala.

Strmoglavljenje v ocean

Letalski proizvajalec Boeing je sicer z obsežnimi testi ugotovil, da je letalo na letu MH370, ko je ostalo brez goriva in je motorje zajel ogenj, izgubilo hitrost. To je povzročilo izgubo vzgona, nos letala se je spustil in letalo je strmo padlo proti oceanu. Ko je pridobilo na hitrosti, se je spet nekoliko dvignilo, nato pa se je ta cikel ponavljal, dokler ni letalo treščilo v vodo. Padalo naj bi s hitrostjo od 12.000 do 20.000 čevljev (3,7 do 6,1 kilometra) na minuto.

Reuters
Sorodniki pogrešanih žrtev so takšno odločitev že označili za neodgovorno potezo, ki bi jo bilo treba ponovno preučiti.