Falcon rešuje

Lepo je slišati, da si nekomu rešil življenje

Carmen Leban
17. 1. 2017, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Letalo Falcon, ki ga je leta 2001 nabavila vlada, je v teh letih doživljalo velike turbulence, a bolj kot v zraku – na zemlji.

C.L.
Poleti posadke so lahko zelo čustveni.

Vladni falcon so dali v najem, nekaj časa je bil prizemljen v hangarju na brniškem letališču, kasneje so ga želeli prodati, a niso našli ustreznega kupca. Leta 2013 pa je falcon postal del letalstva Slovenske vojske. Pogovarjali smo se z enim od pilotov, ki zelo čustveno doživlja polete, ko namesto potnikov na visokih položajih prevaža človeške organe za presaditev.

Posebej izšolani

Falcon so najprej dali v najem, nekaj časa je bil prizemljen v hangarju, kasneje so ga želeli prodati, leta 2013 pa je postal del letalstva Slovenske vojske.

Slovenska vojska je posebej za falcon izšolala dve posadki, ki ju sestavljata pilot kopilot in tehnik letalec. V letu 2016 sta posadki letala opravili 62 poletov, od tega 11 za potrebe Slotransplanta. Sicer pa so od podpisa pogodbe med ministrstvom za obrambo in Zavodom RS za presaditev organov in tkiv Slotransplant 27. marca 2015 dežurne posadke 152. letalske eskadrilje v Slovenijo prepeljale 19 organov za presaditev in cepivo, samo letos (do 11. januarja) že tri.

C.L.
Od 27. marca 2015 so s falconom prepeljali že 19 organov za presaditev in cepivo.

Neverjetni občutki

O tem, kakšni so občutki, ko prevažaš organ, ki bo po vsej verjetnosti nekomu rešil življenje, smo se pogovarjali s pilotom Jankom Mehletom. »Vsi vemo, da sta človekovo življenje in zdravje neprecenljivi. Ko smo zdravi, se premalo zavedamo, kako se počuti nekdo v bolniški postelji, ki mu življenje visi na nitki. Večina izmed nas pozna koga, morda družinskega člana, znanca ali soseda, ki mu ni bilo dano, da bi mu presadili katerega od organov, ali pa je pomoč prišla prepozno. Človeško je, da pomislim, ali bomo prišli pravočasno in ali bo organ, ki ga prevažamo, rešil življenje,« pravi Mehle.

C.L.
Janko Mehle poudari, da je prevoz velikokrat odvisen od vremenskih razmer.

Odločilna hitrost

Posadki za Slotransplant sta v stalni pripravljenosti, zato morajo temu primerno prilagoditi tako domače kot službene obveznosti.

Velikokrat je življenje odvisno od vremensko razmer, nadaljuje sogovornik: »Tako mi kot naročniki se zavedamo, da se letenje izvaja v okolju, kjer se razmere nenehno spreminjajo, to pa zahteva nenehno prilagajanje in hitro sprejemanje odločitev. V preteklosti se je že zgodilo, da smo imeli primere, ko željam in potrebam zaradi različnih potreb nismo mogli v celoti zadostiti. V takih primerih smo predlagali alternativne rešitve, kot so let na drugo ustrezno letališče, sprememba časa letenja in podobno. V večini primerov so predlagane rešitve naročniku ustrezale, saj se vsi skupaj zavedamo, da je poleg učinkovitosti pomembna varnost.«

Posadka falcona pa s prevozi organov za presaditev opravlja tudi humano delo.

Dober občutek

»Vsekakor, gotovo pa imajo podoben občutek vsi, ki opravljajo podobne naloge. Po pristanku na Brniku ima celotna ekipa tisti poznani letalski občutek, ki ga imaš po dobro opravljeni nalogi. Zavedaš se, da bo organ, ki si ga ravnokar predal zemeljski ekipi, morda že čez nekaj ur zaživel v telesu nekoga drugega in mu spremenil življenje. Lepo je slišati, ko ti nekdo pove, da pozna nekoga, ki so mu življenje rešili z organom, ki smo ga pripeljali s falconom. Ali je to urbani mit ali ne, ni pomembno, je pa lep občutek, da je širša javnost spoznala to plat naše dejavnosti in jo lepo sprejela.« Posadki za Slotransplant sta v stalni pripravljenosti, zato morajo temu primerno prilagoditi tako domače kot službene obveznosti, saj se velikokrat vse skupaj odvija zelo hitro in je treba poleteti v najkrajšem možnem času.