Velike skrivnosti

Melania obrnila hrbet slovenskim politikom

lt/STA
16. 1. 2017, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Trumpova inavguracija bo po napovedih nekaj posebnega. Nanjo sicer niso povabili nobenega slovenskega politika.

Reuters
Sodržavljane je povabila le na postranski dogodek.

Donald Trump bo 21. januarja trdil, da je bila njegova inavguracija največji dogodek vseh časov v zgodovini ZDA, čeprav organizatorji močno dvomijo, da bo – vključujoč protestnike – prišlo več kot 1,8 milijona ljudi, kolikor jih je leta 2009 zmrzovalo, da bi od blizu doživeli inavguracijo prvega temnopoltega predsednika ZDA.

Trump napoveduje, da bo ta inavguracija nekaj posebnega, pri tem pa se ne pusti motiti zavračanju s strani slavnih. Na uradno kongresno kosilo po inavguraciji sicer ni povabil nobenega Slovenca.

Inavguracijski dan je v ZDA dan za novega predsednika in njegovo stranko, katere člani bodo naslednja štiri leta zavzeli vse ključne položaje v vladi. Protesti so se dogajali že doslej, vendar je bila »opozicija« v zadnjih desetletjih glede na število ljudi, ki so slavili, zanemarljiva. Tokrat naj bi bila opaznejša, saj je Trumpu še pred nastopom položaja uspelo razdeliti Ameriko kot še nikomur doslej.

Inavguracija kot mirna primopredaja

Američani slavijo inavguracijo kot dokaz mirnega prehoda oblasti v demokratični družbi, na kar je letos padel madež obtožb o ruskem vpletanju v volitve v Trumpovo korist. Kljub temu se washingtonska elita za zdaj ne pusti preveč motiti, saj se mora »šov« nadaljevati.

Lisec je prek twitterja tako že včeraj nakazal, da na njegovo posredovanje glede možnosti, da se voditelja svetovnega kalibra Trump in Putin srečata v Sloveniji, ne gre računati. »Nič ne bo. Karel se ni izkazal. Glede na našo notranjo in zunanjo politiko smo itak antipropaganda za obisk Trumpa,« je zapisal.

Obkrožen s kongresniki, nekdanjimi predsedniki, veleposlaniki in posebnimi gosti ter novinarji bo Trump prisegel, nato pa bo s prvo damo Melanio gost na kongresnem kosilu. Sledila bo parada oziroma sprehod od kongresnega griča po aveniji Pensilvanija mimo Trumpovega hotela do Bele hiše. Tam bodo ogled parade, sprejem in morda kaj počitka pred začetkom serije plesnih zabav po prestolnici.

Na večerjo z Melanio le lokalni politiki

Slovesnosti običajno potekajo nekaj dni prej in nekaj dni po 20. januarju in letos pri eni od njih 17. januarja sodeluje tudi Slovenija. Skupaj z Združenjem za pobratena mesta, ki ga je ustanovil predsednik Dwight Eisenhower, bo potekala gala slovesnost v poslopju Organizacije ameriških držav v čast prihodnji prvi dami slovenskega rodu Melanii Trump.

Že jutri se bo srečanja v Beli hiši, ki ga prireja skorajšnja prva dama Melania Trump, udeležil poslanec in sevniški občinski svetnik Tomaž Lisec (SDS). Ni posebej presenetljivo, da so na dogodek lokalne narave poleg Lisca povabili še sevniškega župana Srečka Ocvirka, ki pa je povabilo zavrnil, ker uradna Ljubljana pri tem projektu ni želela sodelovati.

Govorice so se izkazale za neresnične. Janša ne gre na večerjo, saj je ta obarvana preveč lokalno.

Lisca bo spremljal Mahnič

Lisec je izkoristil priložnost in na seznam povabljenih namesto Ocvirka vrinil poslanskega kolega Žana Mahniča (SDS). Stranka SDS je sicer v preteklih tednih kar vrvela od govoric, kdo vse bo povabljen k Melanii – slišali smo, da je med gosti tudi Janez Janša, v katerem naj bi Trump videl naslednjega predsednika vlade in mu celo namenil nekaj zasebnih minut.

Izkazalo se je, da je dogodek precej bolj lokalne narave – povabljeni pa verjetno sploh ne bodo imeli priložnosti srečanja s Trumpom. Kot tak verjetno ni bil primeren za predsednika stranke SDS, ki nam sicer tako kot Trumpova administracija ni odgovoril na poizvedbe, kdo iz Slovenije bo povabljen na inavguralno gala večerjo.

STA
Lisec je na seznam povabljenih vrinil poslanskega kolega Mahniča.