Kritičen do Romov

Vladni ekipi očitno resnica ni bila všeč

Lidija Markelj/Dolenjski list
16. 1. 2017, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

»Romom država daje potuho,« odkrito pove B. Brajdič iz Dobruške vasi, ki živi od pokojnine. To je brez dlake na jeziku povedal tudi vrhu vlade ob obisku Dobruške vasi.

L. M.
Branko Brajdič z vodjo urada za narodnosti Stanetom Baluhom, ki se že vrsto let ubada z romsko problematiko.

Brajdič (na desni) je brez težav povedal vse, kar ga teži. 

Po navadi je iz ust »civilov« slišati kritične besede o Romih – da poznajo le pravice, ne pa dolžnosti, da se ne potrudijo dovolj, da bi živeli od svojega dela, ampak raje živijo od socialnih pomoči, in podobno. Redkost pa je, da bi negativno mnenje o Romih imel Rom in da bi si ga upal povedati na glas.

To je ob obisku premierja Mira Cerarja in njegove ekipe v Dobruški vasi storil Branko Brajdič, starejši Rom, ki je bil brez dlake na jeziku.

L. M.
Premier Miro Cerar s šolsko ministrico Majo Makovec Brenčič ob novembrskem obisku Dobruške vasi.

Živi od pokojnine

Brajdič je skorajda edini Rom v Dobruški vasi, ki živi od svojega dela – prej od plače, zdaj od pokojnine. 

Je skorajda edini Rom v Dobruški vasi, ki živi od svojega dela – prej od plače, ki si jo je zaslužil v bližnjem podjetju Strešnik, zdaj od pokojnine.

»Imam 380 evrov in moram paziti na vsak evro. Edino jaz plačujem za svoje otroke v šoli, drugi Romi, ki živijo od socialnih podpor, pa imajo vse zastonj. Kakšen zgled je to?! Romi le izkoriščajo ta sistem. Država jim z visokimi socialnimi podporami daje potuho, in dokler bodo toliko dobivali, ne bodo delali, to je jasno. Le zakaj bi?« je Brajdič vneto pripovedoval. In če smo mu že nekateri novinarji prisluhnili, vladni ekipi iz Ljubljane njegov monolog ni bil najbolj všeč.

L. M.
Zloglasne cisterne z vodo: Romi so se jih sprva razveselili, zdaj jih nočejo več, saj voda v njih zmrzuje.

Le eden od tristo?

Na naše vprašanje Brajdiču, kako lahko živi v naselju, kjer skorajda vsi Romi mislijo in delajo drugače, je odgovoril, da težko: »Romom povem, da so sami krivi, da živijo tako, kot živijo, in naj se obnašajo drugače. A nočejo slišati. Ne upoštevajo nobenih pravil.« Povedal je tudi, da je bil zaradi vode v naselju vedno prepir, pa je tudi zdaj.

V naselju, kjer v glavnem na tuji zemlji in v nelegalnih gradnjah živi okrog 300 Romov, je po našem vedenju zdaj zaposlen le en – Mitja Novak, ki je že vrsto let vzoren romski pomočnik na OŠ Frana Metelka Škocjan. Ostali so brezposelni, živijo od podpor. Pregovor sicer pravi, da zgledi vlečejo, a očitno jih mora biti več …

L. M.
Romi v Dobruški vasi si želijo živeti bolje. Ali za to dovolj storijo tudi sami?