UKC Maribor

Odhod štirih zdravnikov brez večjih negativnih posledic za bolnike

J.P./STA
16. 1. 2017, 17.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Kljub morebitnemu odhodu štirih zdravnikov z oddelka za urologijo UKC Maribor večjih negativnih posledic za bolnike ni pričakovati, saj so delo uspeli organizirati z razpoložljivimi kadri, je danes povedala strokovna direktorica Darja Arko. Kot je dejala, s tega oddelka prej ni bilo pritožb, zato je tako kot predstojnik presenečena nad odpovedmi.

STA
Strokovna direktorica UKC Maribor Darja Arko in predstojnik oddelka za urologijo Dejan Bratuš

Iz Univerzitetnega kliničnega centra Maribor domnevno zaradi težavnega odnosa s predstojnikom oddelka Dejanom Bratušo odhajajo štirje urologi. Konec decembra so podali odpoved delovnega razmerja in 18. februarja se jim izteče odpovedni rok.

Težave v komunikaciji

Arkova je na današnji novinarski konferenci to potrdila, a izrazila presenečenje nad takšno potezo zdravnikov. Kot je dejala, je na položaju strokovne direktorice UKC Maribor od leta 2010, do lanskega poletja pa z oddelka za urologijo ni prejela nobene pritožbe ali kakršnega koli drugega namiga na težave. Zatem je zadeve temeljito preučila in ugotovila, da gre predvsem za težave v komunikaciji, je pojasnila.

Za odpravo teh težav je predlagala, da se vpleteni o zadevi pogovorijo. Zahteva za zamenjavo predstojnika se ji še vedno ne zdi utemeljena. "Za svojimi odločitvami stojim, ker mislim, da je treba upoštevati stališča ene in druge strani, pa tudi objektivna dejstva," je poudarila.

"Ne vidim objektivnih razlogov za menjavo predstojnika," je dejala in opozorila, da sama ni pristojna za imenovanje ali razreševanje predstojnikov oddelkov, ampak je to v rokah direktorja kliničnega centra. Vršilec dolžnosti direktorja Janez Lavre bo to odločitev po njenih besedah sprejel ta teden. Arkova je ob tem spomnila, da se na zadnja dva razpisa za predstojnika urologije ni javil nihče drug.

Šele lani poleti

Nad odhodom štirih urologov je presenečen tudi predstojnik Bratuš, ki je na tem položaju sedem let. Pojasnil je, da je tudi on slišal za nezadovoljstvo šele lani poleti, in da je takrat "iz objektivnih razlogov" podal predlog za svojo razrešitev s predstojniške funkcije. A so nato na pogovorih z vodstvom bolnišnice prišli do zaključka, da se da zadeve rešiti drugače, med drugim s pogovori in načinom dela v obliki predoperativnih strokovnih konzilijev.

Po besedah Bratuša jim bo uspelo zapolniti program dela z obstoječimi kadri, kmalu pa pričakujejo tudi okrepitve. "Tudi če nas bodo štirje kolegi zapustili, kar mi je zelo žal, bo program ostal na enaki ravni kot doslej," je dejal.

Odhajajoči zdravniki, ki so imeli danes še en sestanek z v.d. direktorja, so po besedah Arkove odklonili sodelovanje na današnji novinarski konferenci. Naj bi pa obstajala možnost, da ne uresničijo svoje napovedi. Ta teden so namreč načrtovani še nekateri drugi sestanki.

Ne vidi razloga za svoj odstop

Na oddelku za urologijo je trenutno, če se šteje tudi omenjeno četverico zdravnikov, zaposlenih osem zdravnikov specialistov in trije specializanti. Dodatno enkrat tedensko po pogodbi delata dva upokojena zdravnika, s še enim se dogovarjajo za delo po pogodbi. "Gre za vprašanje verjetno tednov, da podpiše pogodbo, če ostane sedanji predstojnik. Marca pa pričakujemo še (zaposlitev) naslednjega specializanta," je pojasnila strokovna direktorica.

Arkova za morebiten svoj odstop glede na nakopičene težave na različnih oddelkih UKC Maribor ne vidi razlogov in pravi, da še ni bila priča kakšnemu konkretnemu pozivu k temu. Dodala je, da vseh težav, s katerimi se sooča UKC Maribor, ne gre metati v isti koš in da se na zadnja razpisa za strokovnega direktorja ni prijavil nihče drug razen nje. "Želim ostati na tem položaju do konca mandata, da opravim, kar smo začeli, in ne puščam zadev odprtih," je dejala.

Po njenih besedah se s težavami zaradi pomanjkanja zdravnikov soočajo le na kliniki za kirurgijo, kamor sodi tudi urologija, a jih pospešeno rešujejo. Med drugim je izpostavila primer anesteziologije, za onkologijo pa je ponovno poudarila, da niso prekinili zdravljenj z obsevanjem, temveč začasno le ustavili sprejemanje novih bolnikov. "Radioterapija teče dalje. Ni bila nikoli ustavljena," je poudarila.