Sezonska obolenja

Povečuje se število bolnih otrok z bronhiolitisom

M.K.
16. 1. 2017, 14.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Razmere na ljubljanski urgenci, ki je zaradi velikega priliva pacientov v petek pokala po šivih, so danes povsem običajne.

Bobo
Po kritičnem stanju v petek so se razmere v UKC spet normalizirale (slika je simbolična).

Tako na Internistični prvi pomoči Interne klinike UKC Ljubljana kot na Urgentnem kirurškem bloku Kirurške klinike UKC Ljubljana je stanje v mejah normale, so nam povedali na UKC Ljubljana.

Povečuje pa se število bolnih otrok, in sicer z respiratornim sincicijskim virusom (bronhiolitis – sezonsko obolenje spodnjih dihal, ki se ponavlja vsako leto). Zato zdravniki svetujejo staršem, naj ne obiskujejo nakupovalnih centrov, prostorov, kjer se zadržujejo veliko število ljudi. Bolni otroci naj ostanejo doma in ne gredo v šolo oziroma vrtec. Skrbijo naj za higieno in čistočo ter čim pogostejše umivanje rok.

Še naprej tudi ostaja v veljavi omejitev obiskov v celotnem UKC Ljubljana, zaradi širjenja gripe in sezonskih virusnih obolenj

Paciente, ki se zdravijo v UKC Ljubljana, lahko obiščeta največ dve zdravi osebi, brez spremstva otrok, v času med 15.00 in 17.00. uro, za 30 minut. Čas trajanja obiskov v Enotah intenzivne terapije je skrajšan, število oseb pa omejeno na eno zdravo osebo. V primeru, da je hospitaliziran otrok, ima pravico bivanja ob otroku izključno eden od staršev, ali uradni skrbnik, ki je zdrav. Pri porodnicah je dovoljen obisk partnerja, če je le-ta zdrav, so sporočili iz ljubljanskega kliničnega centra.

Če so pacienti naročeni na elektivne posege, morajo biti za poseg zdravi. Če zbolijo, pa naj o tem obvestijo oddelek, kjer bi jih morali sprejeti.

Kot smo pisali, so zaradi povečanega števila virusnih okužb in prvih primerov sezonske gripe obiske delno omejili že v več bolnišnicah po Sloveniji.