V dveh urah 132 kršitev

Izgovori zasačenih voznikov: »nujen službeni klic« in »samo oglasil(a) sem se«

G.G.
16. 1. 2017, 13.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Le dve uri so policisti potrebovali, da so na območju ljubljanske in kranjske policijske uprave zabeležili kar 132 voznikov, ki so med vožnjo uporabljali mobilni telefon.

Profimedia
Uporaba mobilnega telefona med vožnjo je primerljiva z vožnjo pod vplivom alkohola.

Ste eden izmed tistih, ki menijo, da si lahko dovolijo telefoniranje ali pisanje SMS-ov kar med vožnjo? Da igračkanje z mobilcem ne bo bistveno vplivalo na vaše zaznavanje? Policisti že dlje časa opozarjajo, da uporaba telefona med vožnjo vpliva na počasnejše zaznavanje, kar pripomore tudi k prometnim nesrečam.

Policisti so danes z intenzivnim nadzorom preverili početje voznikov na območju ljubljanske in kranjske policijske uprave. V dveh urah so zabeležili kar 132 kršitev, na Gorenjskem 33, na območju Ljubljane pa 99. »Najpogostejša razloga za uporabo telefona med vožnjo pri kršiteljih sta bila nujen službeni klic ali pa da so se samo na hitro oglasili,« so zapisali policisti.

Kako nevarno je rokovanje s telefonom med vožnjo ponazorimo z naslednjim podatkom. Petnajst sekund ukvarjanja s telefonom pomeni, da za volanom praktično ni nikogar, ki bi lahko pravočasno reagiral ob nevarnosti. Teh 15 sekund v razdalji pri 50 km/h pomeni približno 200 metrov vožnje, pri višjih hitrostih pa še bistveno več.

Med vožnjo objavljajo selfije

Pozornost od dogajanja na cesti tudi sicer največkrat odvrača ravno telefoniranje med vožnjo. Dogaja pa se, da vozniki, med kršitelji so tudi kolesarji, pišejo SMS sporočila, iščejo informacije na internetu – velikokrat je razlog v iskanju prave poti v smislu GPS – objavljajo selfije, se snemajo in podobno.

Kaj svetujejo policisti?

Med vožnjo ne uporabljajte telefonov in drugih naprav! Če se telefoniranju ne morete izogniti, to počnite z uporabo naprave, ki omogoča prostoročno telefoniranje. Če je nimate, ustavite vozilo in nadaljuvanje vožnje po končanem klicu.

Kako kaznujejo policisti?

Nedovoljeno telefoniranje med vožnjo ureja 35. člen Zakona o pravilih cestnega prometa, ki govori o prepovedi uporabe naprav ali opreme, ki zmanjšujejo voznikovo slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila. "Voznik in učitelj vožnje med vožnjo ne sme uporabljati opreme ali naprav na način, ki bi zmanjševale njegovo slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila (maska, slušalke, telefon itd.)," pravi prvi odstavek tega člena. Če pustimo ob strani interpretacijo, kaj je v konkretnem primeru "zmanjšano slušno zaznavanje", se voznika, ki telefonira "nagradi" z globo 120 evrov.