Lahko bi sestrelili letalo

Našli izvor orožja, uporabljenega tudi za teroristične napade v Evropi

B.K.
16. 1. 2017, 11.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Španska policija je zasegla za približno 10 milijonov evrov nelegalnega orožja, vključno z avtomatskimi puškami in celo protiletalskim orožjem.

Policija je na twitterju objavila posnetek racije s komentarjem: »Tukaj je 12.000 kosov orožja, ki smo ga prestregli v organiziranem kriminalu. Z nekaterimi bi lahko sestrelili letalo. Cena: 10 milijonov evrov na črnem trgu.«

Zasežena oprema je vsebovala lahko orožje, kot so pištole, pa tudi kalibrske avtomatske puške in protiletalske mitraljeze.

Poleg zasežene opreme je policija opravila tudi štiri aretacije. Prijeli so tri moške in eno žensko, poroča britanski časnik The Sun. 

Kupovali poceni puške

Do preprodajalske združbe se je policija prebila preko preiskave terorističnega napada na židovski muzej v Belgiji, ki se je zgodil leta 2014. Domnevajo, da so v napadu uporabili orožje, ki ga je dobavila ista združba.

Kriminalna mreža je do orožja sicer prišla tako, da je poceni kupovala nedelujoče puške, jih v delavnici znova usposobila in nato prodala na črnem trgu. Enak sistem je bil uporabljen tudi za oboroževanje napadalcev v predlanskem terorističnem napadu na satirični tednik Charlie Hebdo v Parizu.