STRMOGLAVLJENO MALEZIJSKO LETALO

Po več kot dveh letih izginulo potniško letalo še vedno zavito v tančico skrivnosti

A.K./STA
23. 7. 2016, 16.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Pilot pogrešanega malezijskega letala na simulatorju vadil pot

Letalo malezijske družbe Malaysia Airlines z 239 potniki na krovu, ki je bilo na poti iz Kuala Lumpurja v Peking, je izginilo 8. marca.

Pilot malezijskega potniškega letala, ki je pred več kot dvema letoma izginilo nad Indijskim oceanom, je nekaj tednov pred tem nenavadnim dogodkom v simulatorju letenja opravil podobno pot, poroča ameriška revija New York, ki se sklicuje na tajne dokumente malezijskih preiskovalcev.

Pilot Zaharie Ahmad Shah, ki je veljal za izkušenega in cenjenega pilota, je uporabil napreden doma izdelan simulator letenja in na njem prevozil pot čez Malaško ožino proti odročnemu južnemu predelu Indijskega oceana. Ta pot je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP močno podobna poti, ki naj bi jo opravilo pogrešano letalo.

"Na napravi smo med številnimi drugimi potmi letenja našli tudi pot, ki vodi na jug Indijskega oceana," po navedbah magazina New York piše v dokumentih malezijskih preiskovalcev. Cilj simuliranega leta se sicer nahaja kakih 1500 kilometrov stran od območja, kjer naj bi se izgubilo letalo.

Letalo malezijske letalske družbe na letu MH370 je vzletelo v Kuala Lumpurju v Maleziji 8. marca 2014 in nato skrenilo iz začrtane poti proti Pekingu. Letalo naj bi iz doslej še neznanega vzroka več ur letelo proti jugu, nato pa naj bi mu zmanjkalo goriva in je strmoglavilo v Indijski ocean. Več razbitin letala je naplavilo na obale južne Afrike.

Ministri za promet iz Malezije, Avstralije in Kitajske so pred dnevi dosegli dogovor, da bodo kmalu do nadaljnjega končali z iskanjem tega potniškega letala.