Aretacija

Napadalec v klubu Reina se je uril v Afganistanu

G.G./STA
17. 1. 2017, 07.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Turška policija je včeraj zvečer prijela napadalca, ki naj bi bil odgovoren za strelski napad na novoletnem praznovanju v nočnem klubu Reina v središču Istanbula. Osumljeni napadalec, uzbeški državljan Abdulkadir Masharipov, je napad že priznal.

Profimedia
Pretepeni napadalec Abdulgadir Mašaripov je uzbeški državljan.

Domnevnega napadalca, po prepričanju oblasti gre za Abdulkadirja Masharipova so našli v obsežni policijski operaciji v predelu Esenyurt na evropski strani Istanbula. V operaciji so pridržali še štiri druge osebe, med njimi tri ženskeMed drugim so v stanovanju zasegli še gotovino v vrednosti 185.000 evrov in orožje.

Masharipov naj bi v Turčijo prišel iz Sirije. Turška televizija NTV je poročala, da so napadalca prijeli nekaj čez polnoč po lokalnem času in da ga je policija opazila na tej lokaciji že nekaj dni prej. Vendar so ga raje zasledovali, da so lahko identificirali njegove kontakte.

Sprva je bilo precej ugibanja o identiteti domnevnega napadalca, med drugim so zaokrožile trditve, da gre za Kirgizijca oziroma Ujgura. Kasneje pa sta obveščevalna služba in protiteroristična enota policije napadalca identificirali kot 34-letnega Uzbeka, ki je bil član Islamske države v osrednji Aziji. Pri IS je bil znan kot Ebu Muhamed Horasani, uril pa naj bi se v Afganistanu. 

Profimedia
Turška policija ni bila nežna z osumljencem.

Napadalec je bil na begu 17 dni, ko mu je po streljanju na novo leto uspelo zbežati iz nočnega kluba Reina. V napadu je bilo ubitih 39 ljudi, 69 pa ranjenih. Od tega je bilo 27 tujcev, med drugim državljani Libanona, Savdske Arabije, Izraela, Iraka in Maroka, ki so v Istanbulu praznovali novo leto. Odgovornost za napad je sicer prevzela skrajna skupina Islamska država.