Burja in sneg

Nanosi snega ponekod ovirajo promet

G.G.
17. 1. 2017, 07.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Burja in nanosi snega povzročajo težave in tudi omejitve v prometu. Na na primorski avtocesti med Uncem in Razdrtim je promet močno oviran zaradi nanosov snega.

promet.si
Na cesti med Postojno in Pivko nekaj pred 8. uro.
V Vipavski dolini ter med Postojno in Divačo lahko vozniki  pričakujejo težave v prometu zaradi burje, nanosov snega in zmanjšane vidljivosti.

Danes in v sredo bo na Primorskem še pihala močna burja, ki bo na izpostavljenih mestih v sunkih dosegala hitrost 110 do 140 kilometrov na uro. V četrtek bo burja postopoma slabela. V noči na torek in v torek bo morje ob slovenski obali zaradi burje močno vzvalovano. Najvišji valovi lahko presežejo višino treh metrov in pri tem ogrozijo valovom izpostavljene dele obale, opozarja agencija za okolje.

Po poročanju centra za obveščanje je burja podrla več dreves, v Izoli pa je veter porušil steklen pano pod električno napetostjo in telefonski drog. Na strehi Osnovne šole Koper je odtrgalo ploščo. Prav tako je burja v Dolnjem Zemonu na Ilirskobistriškem skoraj odkrila pločevinasto streho, podobne težave so imeli tudi v Stari gori in Solkanu na Goriškem. Zaradi močnega vetra imajo težave tudi na območju Krškega, Brežic in Sevnice, kjer podrta drevesa povzročajo predvsem težave v prometu. Na Krasu so na območju Tomaja zaradi okvare na daljnovodu ostali brez oskrbe z električno energijo. Dežurna ekipa elektro podjetja napako na daljnovodu že odpravlja.

V noči na torek in v torek bo morje ob slovenski obali zaradi burje močno vzvalovano. Najvišji valovi lahko presežejo višino 3 metrov in pri tem ogrozijo valovom izpostavljene dele obale.

Ponekod na cestah zmrznjen sneg

Zaradi nizkih temperatur so lahko posamezne ceste poledenele, ponekod na regionalnih in lokalnih cestah je na vozišču zmrznjen sneg, previdnost ne bo odveč. Voznike pozivamo naj svoja vozila očistijo preden se odpravijo na pot. Promet je zaradi jutranje prometne konice zgoščen na cestah, ki vodijo v mestna središča ter na mestnih obvoznicah.