Izredne razmere

Vojaški udar v Turčiji: del vojske udaril po Erdoganu

E.R./T.L.
15. 7. 2016, 22.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Zvečer je turški premier Binali Yildirim sporočil, da je del vojske pripravil vojaški udar, a da jim ta ne bo uspel.

Reuters
Turška vojska je blokirala most čez Bosporski most, ki povezuje "azijski" in "evropski" del Istanbula.

V Ankari so se zvečer zaslišali streli, nad mestom pa so poletela vojaška letala in helikopterji. Mostova v Istanbulu so delno zaprli pripadniki  dela turške vojske, ki je pristojen za notranjo varnost, je v poznih večernih urah poročala agencija AFP.

Očividci so poročali o tankih v bližini letališča  Ataturk, od koder so odpovedali vse polete letal. Poročajo, da je zaprt promet iz Azije proti Evropi. Sky News poroča, da v Istanbulu potekajo ulične borbe med predstavniki policije in vojske, policisti, ki so varovali predsedniško palačo, pa da so razoroženi in zajeti. Ulice so zavzeli vojaški tanki.

Več o nočnem dogajanju, ki je sledilo vojašemu udaru, preberite v članku FOTO in VIDEO: Turčija krvavi, razmere iz uro v uro hujše

Vojska je  sporočila, da je prevzela oblast v imenu demokracije. Turška vojska je po televiziji posredovala kratko sporočilo: "Imamo nadzor nad državo. Prevzeli smo oblast in odstranili Erdogana, da bi ohranili demokracijo! Odslej državo vodi tako imenovani Mirovni svet, ki bo zagotovil varnost prebivalcev! Generali so posredovali jasno sporočilo prebivalcem, naj ne hodijo na ulice, v kratkem pa se pričakuje tudi uvedba policijske ure.

Erdoganov nagovor preko Applove aplikacije FaceTima

Turški premier Binali Yildirim trdi, da je del vojske izvedel državni udar in želi prevzet oblast. Zatrdil je, da bo vlada, ki so jo izbrali ljudje, ostala in se bo umaknila, ko bodo to zahtevali ljudje. Obljubil je, da bodo tisti, ki stojijo za državnim udarom plačali visoko ceno.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je za CNN po mobilnem telefonu dejal, da gre za dejavnost "vzporednih struktur" in da gre za "le za upor manjšine", ki da ga bodo zatrli. Erdogan naj bi bil sicer "na varnem".

Televizija CNN Turk je preko aplikacije FaceTime predvajala poziv Erdogana, ko je državljane pozival na ulice in letališča ter jim zagotovil, da je še vedno predsednik države ter poveljnik vojaških sil.  V Istanbulu se je na ulicah res zbralo večje število ljudi, vendar po prvih informacijah ni bilo jasno, ali podpirajo predsednika ali udarnike.

Kje je Erdogan, sicer ni povsem jasno. Reuters je objavil njegovo fotografijo med izjavo medijem, ki je nastala pred hotelsko sobo v turističnem mestu Marmaris, od koder naj bi ga nato odpeljali na druge lokacije. Po navedbah Anse naj bi najprej skušal dobiti zatočišče v Nemčiji, a so ga zavrnili, zdaj pa naj bi ga poskušal dobiti v Veliki Britaniji.

Potem ko naj bi v petek zvečer turška vojska prevzela nadzor nad letališčem v Istanbulu, naj bi bilo to okoli 1. ure zjutraj po slovenskem času znova v rokah civilnih služb, poroča STA. Več letalskih družb pa je medtem že sporočilo, da so odpovedale polete v to mesto.
 

Reuters
Most čez Bospor je zaprt.