Menjave

Golobičevi spet gnezdijo

Simon Rosc
15. 7. 2016, 20.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Predvčerajšnjim se je zgodilo povsem nepričakovano. Z državne blagajne je roke dvignil prvi zakladnik v državi Dušan Mramor, hkrati z njim se je poslovil še državni sekretar Metod Dragonja. Kdo bo zdaj tisti, ki bo v prihodnje držal roko čez slovenske zlate palice?

sta
Gregor Golobič je povezan z Marijanom Groffom (skrajno desni) vsaj od leta 2008, ko je ta kandidiral na listi Zaresa.

Kot smo že poročali, je razlogov za odstop finančnega ministra najverjetneje več. Eden izmed njih je bolezen, kot smo izvedeli neuradno, drugi razlogi pa so, tako tudi naši viri blizu vlade, povezani s pritiski močnih lobijev iz ozadja. Ne gre namreč spregledati istočasnega odhoda ministra Mramorja, državnega sekretarja Metoda Dragonje in še direktorja SDH Marka Jazbeca, vse skupaj pa so pospremile kriminalistične preiskave v Banki Slovenije. Lahko bi rekli, da se je zgodilo preveč naključij hkrati, da bi lahko verjeli, da je edini razlog za odstop tisti najbolj osebne narave.

Kdo bo Mramorjeva zamenjava?

STA
Marko Simoneti se omenja kot najverjetnejši kandidat za finančnega ministra.

Državne milijarde so seveda zaželene, ob njih so marsikoga že zasrbeli prsti, zato je še toliko bolj pomembno vedeti, kdo bo prevzel verjetno najpomembnejše ministrstvo v državi. Med možnimi imeni omenjajo državno sekretarko na finančnem ministrstvu Matejo Vraničar Erman, predsednika programskega sveta SMC Aleksandra Kešeljevića in predsednika upravnega odbora DUTB Marka Simonetija. Slednji naj bi imel tudi največ možnosti.

Zakaj ne Kešeljević

Pisali smo tudi že o moči Aleksandra Kešeljevića, zaposlenega v kabinetu predsednika vlade, ki naj bi iz ozadja interese posameznikov spreminjal v resničnost. Vprašanje torej je, zakaj zaradi moči, ki mu jo poznavalci pripisujejo, ne bi prevzel finančnega resorja.

Aleksandru Kešeljeviću že ves čas pripisujejo vpliv iz ozadja.

Na to je v odzivu na Mramorjev odstop opozorila tudi Alenka Bratušek, ki je Cerarju priporočila, da lahko naslednjega ministra najde kar v kabinetu, »kjer ima zaposlenega doktorja ekonomskih znanosti (Kešeljevića), ki naj stopi iz ozadja«. Na vprašanje, zakaj naj Kešeljević ne bi hotel stopiti v ospredje, je Bratuškova odgovorila, da temu verjetno botruje izpostavljenost položaja. »Bistveno lažje je iz kabineta za 20 odstotkov plače urejati stvari, kot pa dati svoje ime na mizo in delati tako, kot je prav,« je pojasnila Bratuškova.

Uradnica z dolgim stažem

Če se in se bo vsaj še do naslednjega meseca ugibalo, kdo bo novi finančni minister, se pa že na glas govori, kdo bo zamenjal generalnega sekretarja Metoda Dragonjo, ki je svoje kovčke s finančnega ministrstva pakiral zadnjih nekaj tednov, zdaj pa stopil na isti vagon z Mramorjem. Dragonjo naj bi namreč zamenjala stara znanka uradniških hodnikov Miranda Groff Ferjančič.

Povezava z Golobičem

sta
Miranda Groff Ferjančič, ki bo zamenjala Dragonjo, je hči razvpitega tajkuna Marijana Groffa.

Groff Ferjančičeva ima vplivne korenine. Njena družina izvira iz Idrije in naj bi bila močno povezana tako s Kešeljevićem kot z Erikom Kopačem, generalnim sekretarjem SMC. Bodoča državna sekretarka je hči razvpitega tajkuna Marijana Groffa. Lovke njihove družine se s Kopačem in Kešeljevićem prepletajo že dlje časa, najvidneje je bilo to v času Infond Holdinga 3, ko so vsi trije sedeli v nadzornem svetu družbe.

Groff je še nekdanji prvi človek Avtoelektrike in propadlega Mipa, njegovo politično ozadje pa se je že večkrat povezovalo z Gregorjem Golobičem. Ne nazadnje ga niti ni skrival, ko je leta 2008 kandidiral – sicer neuspešno – na listi stranke Zares. Groff je bil leta 2007 tudi obsojen na zaporno kazen zaradi sedemmilijonske izgube družbe Letrika (prej Iskra Avtoelektrika). Izguba je nastala zaradi financiranja Groffovih poslov. Višje sodišče je pozneje sodbo sicer razveljavilo.

Obvladoval je tudi SDCF Holding, ki je imel sedež na Deviških otokih, in pozneje še SFM Holding, prav tako v tej davčni oazi, a je, kot je trdil za javnost, poslovanje vedno prijavil davčnim organom. No, zdaj je Groff v osebnem stečaju. Za slednjega se je odločil letos, razlog zanj pa naj bi bilo osebno poroštvo za obveznosti podjetja SFM, ključnega akterja v spodletelem menedžerskem prevzemu prej omenjene šempetrske Letrike.

Vse kaže na to, da Golobičev lobi ne izgublja moči, z obvladovanjem državne srebrnine bo le še bolj na debelo mazal marmelado na kruh.