Študentje

Podaljšanje roka za dokončanje študija?

uk
15. 7. 2016, 17.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Na Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) so proučili problematiko dokončevanja študija na predbolonjskih študijskih programih.

STA
Okrog 2000 študentov je presenečenih ugotovilo, da od začetka oktobra niso več zdravstveno zavarovani.

Menijo, da je bil rok za dokončanje študija postavljen jasno in je omogočal dovolj dolgo prehodno obdobje. Ker pa je vseeno prihajalo do organizacijskih zapletov in napačnih navodil na nekaterih fakultetah, pričakujejo, da bodo te ustrezno reševale problematiko študentov, četudi na račun nekoliko krajših akademskih počitnic. Seveda pa tudi pozivajo »stare« študente, naj spremljajo, kaj se dogaja na fakultetah, in se držijo rokov. 

Stranski tir 

V krovni študentski organizaciji pričakujejo tudi, da trenutni študenti ne bodo postavljeni na stranski tir, kar se ponekod že dogaja. In s tem se seveda nikakor ne morejo strinjati. Študenti namreč poročajo, da imajo težave z dokončanjem študija, saj so mentorji in strokovne službe prezaposleni s starimi študenti, so še sporočili iz ŠOS.

STA
Na ŠOS pričakujejo, da bodo lahko vsi študenti študij tudi uradno zaključili do 30. septembra.

Sprememba meril 

Prizadevajo si tudi za spremembo meril za prehode, po katerih bi se lahko ti študenti brez težav prepisali v sorodne nove, bolonjske programe. Prav tako znova izpostavljajo težavo neustreznega slovenskega ogrodja kvalifikacij, ki diplomante starih in novih programov postavlja v neenak položaj. Rok za dokončanje predbolonjskih študijskih programov je 30. september. Študentov, ki čakajo za zaključek študija (diplomiranje ali magistriranje), je po ocenah celo več kot deset tisoč. Čeprav je rok zakonsko določen in znan že nekaj časa, prehodno obdobje pa je trajalo kar deset let, se nekaterim zatika. Zato so vse glasnejše tudi pobude za (zakonsko) podaljšanje tega roka, česar na ŠOS ne podpirajo.

Iztekanje rokov 

Tudi sami so večkrat opozorili, da bodo ob izteku roka fakultete najbrž obremenjene z administrativnim delom, preobremenjeni pa bodo tudi mentorji. Nekatere fakultete so se na to po navedbah ŠOS dobro pripravile in študente že več let opozarjale na iztekanje roka. Žal pa je ponekod prišlo tudi do nepreglednega sprejemanja sprememb pravilnikov in odstopanja od rokov, ki so sicer veljali za postopke diplomiranja oziroma magistriranja. V teh primerih na ŠOS pričakujejo, da bodo fakultete rešile nastali položaj tako, da bodo lahko vsi študenti, ki so skladno z rednimi roki prijavili oziroma oddali zaključno delo, študij tudi uradno zaključili do 30. septembra.

Rektorska konferenca 

K temu se je s sredinim sporočilom zavezala tudi rektorska konferenca. Na ŠOS vsekakor upajo na rešitev, ki bo dobra za vse in ne bo nikogar postavila niti v deprivilegiran niti privilegiran položaj napram preostalim študentom. A kakšni bodo rezultati, bo pač pokazal čas.