Naslednja faza

Pozor! Nova prometna ureditev na severni obvoznici

J.P./STA
15. 7. 2016, 14.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Na severni ljubljanski obvoznici se skladno s časovnico končujejo obnovitvena dela dela, zaradi katerih je bil nekaj manj kot dva tedna zaprt priključek Ljubljana - Bežigrad (Dunajska cesta) v smeri Primorske. Najpozneje do torka zgodaj zjutraj bo priključek na Dunajsko znova odprt, zaprli pa bodo priključek Ljubljana - Savlje.

sta
Obnovitvena dela bodo v celoti zaključena predvidoma sredi septembra.

Tako izvoz z obvoznice iz smeri Tomačevega ter uvoz nanjo v smeri Kosez/Primorske bosta na priključku Ljubljana - Savlje zaprta predvidoma 10 dni, so sporočili z Darsa in dodali, da bo nato zaradi del sledilo še zaprtje priključka Ljubljana - sever (Celovška cesta).

Ostala prometna ureditev zaradi del na odseku severne ljubljanske obvoznice med krožiščem Tomačevo in Celovško cesto sicer ostaja nespremenjena. Promet bo vse do začetka avgusta, ko bodo dela prešla v tretjo fazo, potekal dvosmerno po levi polovici hitre ceste (to je na smernem vozišču od Celovške proti krožišču Tomačevo), še vedno po dveh zoženih pasovih v vsako smer, ki so med sabo ločeni z začasno varnostno ograjo.

Hitrost vožnje je na odseku, kjer potekajo dela, omejena na 60 kilometrov na uro. Tranzitni tovorni promet je preusmerjen na južno in vzhodno ljubljansko obvoznico.

Obnovitvena dela bodo v celoti zaključena predvidoma sredi septembra.

Kaj vse vključuje obnova

Dars voznikom svetuje, da pred potjo preverijo razmere na cestah, ob tem pa dodajajo, da lahko vozniki k zmanjšanju morebitnih zastojev veliko prispevajo tudi tako, da se skozi zaporo poskušajo voziti čim bolj tekoče, brez ogledovanja gradbišča.

Odsek med Tomačevim in Celovško cesto je bil zgrajen in predan prometu leta 1983. Gre za prvo večje obnovitveno delo na tem odseku, saj so se v preteklosti izvajala le lokalna popravila asfaltov, s katerimi se je zagotavljala ustrezna prometna varnost, pojasnjujejo na Darsu.

Obnova vključuje zamenjavo zgornjega ustroja ceste, širitev vozišča ob zunanjem robu za vzpostavitev zapore C2+2 (dva začasna vozna pasova v vsako smer na enem smernem vozišču), lokalne sanacije in preplastitev predmetnih priključkov, zamenjavo jeklene varnostne ograje, zamenjavo betonske varnostne ograje, novo razsvetljavo, nova horizontalno in vertikalno signalizacijo, ureditev odvodnjavanja, ureditev bankin. Posebna pozornost je namenjena vodovarstvenem območju Ljubljanskega polja, saj mora izvajalec upoštevati vse ukrepe za zaščito podzemne vode.