Slovenija

Tranzitne turiste bodo nagovarjali, naj obiščejo Maribor in Ptuj

G.G./STA
15. 7. 2016, 15.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Na območju Maribora in Ptuja se v soboto začenja akcija The Perfect Turn, pilotni projekt turistične promocije med tranzitnimi gosti. Naslednje štiri sobote bodo tako na šestih lokacijah prijazno nagovarjali tranzitne turiste, naj skrenejo iz zastojev ter se odpočijejo in prepustijo poletnim doživetjem na mariborskem in ptujskem območju.

Turisti lahko obiščejo tudi Pohorje.

Vsako leto na avtocesti in hitri cesti med Mariborom in Ptujem nastajajo zastoji, v katerih turisti iz različnih držav čakajo tudi po več ur. Letos je pričakovanih skupno okrog štiri milijona tranzitnih gostov, ki bodo med 24. junijem in 15. avgustom prečkali slovensko mejo. Čakalna doba je tudi po več ur in tuji gostje med tem svoj oddih nemalokrat pričnejo nestrpno in s kopico slabe volje, so sporočili iz Zavoda za turizem Maribor.

Kot je povedala direktorica Zavoda za turizem Maribor - Pohorje Janja Viher, turistična destinacija Maribor - Pohorje izvaja aktivno promocijo in informiranje turistov iz Avstrije, Nemčije, Češke, Poljske, Madžarske, Italije, Hrvaške in Srbije, iz katerih nas obišče največ turistov in za svojo potovanje v največji meri izberejo avtomobil v kombinaciji s kolesom.

V prihodnje pa želijo širiti promocijo Štajerske v bolj oddaljene evropske države. "Naša vključitev v pilotni projekt The Perfect Turn predstavlja nadgradnjo nagovarjanja tranzitnih gostov, ki čez vroče poletje skozi našo destinacijo potujejo na morje. Namen pilotnega projekta je, da jih opozorimo nase in jih povabimo medse takoj, ob povratku ali načrtovanem novem potovanju v prihodnje z željo, da obiščejo tudi nas," je še dejala Viherjeva.

Projekt je pozdravil in podprl tudi župan Mestne občine Maribor Andrej Fištravec, ki ocenjuje, da je Maribor mesto priložnosti. Maribor po njegovih besedah čuti pomen turizma, kot pomembnega gradnika uspešnega gospodarskega razvoja v širši regiji.

"Najstarejše slovensko mesto ima neverjetne spomenike zgodovine, ki so vsako poletno sezono ostali neznanka veliki večini tistih, ki mimo Ptuja hitijo proti morju. The Perfect Turn je akcija, s katero vabimo na ogled naše izjemne kulturne dediščine, na osvežitev v starem mestnem jedru in v termalni vodi. Potovanje je popolno le, če naredite poletni skok na Ptuj," pa je dejala direktorica Zavoda za turizem Ptuj Katja Gönc.

Ptujski župan Miran Senčar pa meni, da je glavna prometna žila med Ptujem in Mariborom za obe mesti pomembna priložnost, da okrepijo svoje turistično gospodarstvo. Nekaj milijonov ljudi prečka Štajersko v poletnih mesecih in na Ptuju jim želimo ponuditi prijeten postanek, je še dejal Senčar.