Zdrav način življenja

Študenti v vlogi pridelovalcev

Gabrijel Toplak
12. 5. 2016, 16.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

S permakulturnimi gredami ob študentskih domovih želijo povečati zanimanje mladih za lastno pridelavo v posodah, gredah, na terasah in zidovih. Kasneje tudi športno popoldne.

Študentski kampus Gosposvetska Maribor
V študentskem kampusu Gosposvetska tradicionalno pri študentih spodbujajo zdrav način življenja.

Potem ko so združili moči študentski sveti Univerze v Mariboru, nekaterih fakultet in stanovalcev študentskih domov so v študentskem kampusu Gosposvetska pripravili tradicionalni športno-družabni dogodek Pomladne igre, s katerim želijo pri študentih spodbujati zdrav način življenja. Poleg gibanja so poseben poudarek namenili tudi zdravi prehrani in ob enem od študentskih domov ob pomoči strokovnjakinje samopreskrbe Ane Vovk Korže zasadili permakulturne gredice.

študentski kampujs Gosposvetska Maribor
Na pomoč pri sajenju je priskočila tudi direktorica študentskih domov Lidija Divjak Mirnik.

Vrtovi po vrstnem redu

Kot so izpostavili v vodstvu Študentskih domov Univerze v Mariboru, gre za majhen, a pomemben korak k spreminjanju prehranjevalnih navad študentov. Direktorica študentskih domov Lidija Divjak Mirnik pa je povedala, da so permakulturne vrtove pripravili po vrstnem redu, in sicer vejevje, karton, zemlja, ovčja volna, odpadno listje, zemlja, ter pripravljene gredice zasadili z zelenjavo in začimbnicami. "Solatna gredica je zasajena z berivko, paradižniki in japonsko malino, v gredice začimb smo zasadili citronsko meliso, ananasovo meto, črno meto, rožmarin, antibiotični del gredic pa vsebuje blitvo, česen, por, ognjič, trpotec. V neposredni bližini gredic smo uredili še kompostnik in na drevo izobesili tako imenovani hotel za žuželke," je pojasnila Divjak Mirnikova. Dodala je, da je za skrbnico gredic in njihovo vsebino za domom 7 na Gosposvetski cesti prostovoljno pripravljenost izkazala stanovalka študentskih domov Petra Arh.

študentski kampujs Gosposvetska Maribor
V neposredni bližini gredic so uredili tudi ustrezen kompostnik in na drevo izobesili tako imenovani hotel za žuželke.

Način zdravega življenja

Namen permakulturnih gred ob študentskih domovih, katerih obseg želijo v prihodnje še povečati, je namreč povečati zanimanje mladih za lastno pridelavo v posodah, gredah, na terasah in zidovih. Predstavnica organizatorjev Tara Svetina je pojasnila, da je tudi to neki način zdravega življenja, predvsem ker bodo študenti sami skrbeli za grede in nato tudi sami koristili pridelke.

Aktivni na zabaven način 

Sajenju prvih rastlin na teh gredicah je sledilo športno dogajanje, saj so se študenti med drugim pomerjali v nogometu, igri med dvema ognjema in vleki vrvi. "Tovrstni dogodek je namenjen druženju in športnemu udejstvovanju, saj se študenti premalo gibljejo, čedalje več je debelosti in nezdrave prehrane. Študentom želimo pokazati, da so lahko aktivni tudi na zabaven način," je poudarila Svetinova.

študentski domovi Maribor
Vrtove so pripravili po vrstnem redu, in sicer vejevje, karton, zemlja, ovčja volna, odpadno listje, zemlja, ter pripravljene gredice zasadili z zelenjavo in začimbnicami.