Po odredbi sodišča

"Hitlerjeva" pivnica mora gostiti neonaciste

M.K.
12. 5. 2016, 14.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Münchenska pivnica Hofbraukeller, v kateri je svojo politično kariero začel tudi Adolf Hitler, je odrekla gostoljubnost skrajno desničarski populistični stranki Alternativa za Nemčijo, ki je hotela tam organizirati srečanje svojih članov in podpornikov. A sodišče je odločilo drugače.

Twitter
Z govorom v pivnici Hofbräukeller je septembra 1919 svojo politično kariero začel Adolf Hitler.

Skrajno desničarska stranka Alternativna za Nemčijo (AfD) je že pred časom rezervirala pivnico Hofbräukeller za srečanje, na katerem naj bi njihova voditeljica Frauke Petry nagovorila več sto članov stranke in podpornikov. Toda potem ko je stranka v svoj program uvrstila politično stališče, da »islam ni del Nemčije«, je pivnica odpovedala rezervacijo, poroča BBC.

Kot je povedal lastnik znamenite pivnice Ricky Steinberg, se je tako odločil, ker se boji, da bi ob tem dogodku lahko prišlo do nasilnih protestov. V skladu s pogoji rezervacije, je moral zaradi varnostnih razlogov odpovedati v petek zvečer napovedano srečanje. Ob tem naj bi se izrazil, da "prav nič ne potrebujejo kravala".

Toda münchensko okrajno sodišče pa je danes razsodilo, da je pivnica dolžna izpolniti določila pogodbe o najemu lokala. AfD je namreč ob rezervaciji lokala že vplačala 6.100 evrov predplačila so povedali predstavniki stranke.

Predstavniki AfD so v pritožbi namignili, da je pivnica popustila pritiskom vodilnih političnih strank, ki si prizadevajo preprečiti dogodek. Ob tem so še povedali, da so ob rezervaciji lokala že sami ponudili varovanje dogodka in da v zvezi s tem dogodkom tudi ni bilo napovedanega nobenega protesta.

Steinberg vodi pivnico že skoraj 20 let in že večkrat je gostila vodilne politične stranke, vključno z desno-sredinsko CSU in levo-sredinsko SPD. Vendar pa je zgodovinska povezanost pivnice z Adolfom Hitlerjem še posebno podarjena zdaj, ko AfD privzema politiko, ki je v javnosti velja za skrajno desno. 

Adolf Hitler je imel svoj prvi politični govor v pivnici Hofbräukeller septembra 1919.

Reuters
Voditeljica desničarske AfD Frauke Petry naj bi v petek v pivnici Hofbraukeller nagovorila člane svoje stranke.