Odločitev ustavnega sodišča

V pokojnino se ne šteje prostovoljna vključitev v zavarovanje

E.R.
12. 5. 2016, 13.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Arsen Perić/m24

Ustavno sodišče je psprejelo težko pričakovano sodbo, v kateri je sklenilo, da določbi zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki določata pogoje pokojninske dobe brez dokupa, nista neustavni.

V veljavi tako ostaja ureditev, po kateri se doba, pridobljena s prostovoljno vključitvijo v zavarovanje, ne šteje v pokojninsko dobo brez dokupa, ki je pogoj za pridobitev starostne pokojnine.

Sindikati proti 

Svobodni sindikati in Sindikat delavcev trgovine Slovenije sta namreč izpodbijala četrti in peti odstavek 27. člena zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, kolikor se nanašata na pokojninsko dobo brez dokupa. V pokojninsko dobo brez dokupa se namreč ne šteje doba, pridobljena s prostovoljno vključitvijo v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

Pobudniki zato menijo, da izpodbijana ureditev ogroža pravice delavcev, ki so zaradi stečajev delodajalcev postali brezposelni, po poteku obdobja prejemanja denarnega nadomestila za brezposelnost pa so se kot iskalci zaposlitve prostovoljno vključili v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje ter si sami plačevali prispevke. V sindikatih menijo, da je ureditev protiustavna, kolikor spreminja vrednotenje dobe, pridobljene s prostovoljno vključitvijo v obvezno zavarovanje za nazaj.

Zakonodajalec zakonito posegel v pričakovanja zavarovancev

Ustavno sodišče je ugotovilo, da je zakonodajalec z določitvijo pogoja pokojninske dobe brez dokupa kot pogoja za pridobitev pravice do starostne pokojnine posegel v upravičena pričakovanja zavarovancev, ki so bili v obvezno zavarovanje vključeni prostovoljno, vendar poseg ni nedopusten.

Sindikati: sodniki niso videli krivic

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) so razočarani nad odločitvijo ustavnega sodišča, da določbi pokojninskega zakona, ki določata pogoje pokojninske dobe brez dokupa, nista neustavni. Kot so zapisali v ZSSS, zadevo preučujejo. Pravico, ki je niso našli v Sloveniji, bodo iskali na ustreznem evropskem sodišču, so napovedali.

"V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije smo seveda izjemno razočarani nad odločitvijo ustavnega sodišča, ki je (ponovno) pokazala, da večina ustavnih sodnikov žal ne pozna in ne vidi krivic, ki jih prinašajo številni zakoni in ki so pogosto v nasprotju s številnimi ustavnimi določbami, najpogosteje kar z 2. členom ustave, ki Slovenijo razglaša za pravno in socialno državo," so zapisali v zvezi. O prihodnjih korakih bodo spregovorili na novinarski konferenci, ki jo bodo sklicali v kratkem.