Trg dela v EU

Nemčji primanjkuje skoraj milijon delavcev

M.K.
12. 5. 2016, 13.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V Nemčiji je bilo v prvem letošnjem trimesečju nezasedenih skoraj milijon delovnih mest. Še vedno je veliko povpravševanje po kvalificirani delovni sili, je danes sporočil nemški Inštitut za raziskovanje trga dela

Največje potrebe po kvalificirani delovni sili so še vedno v zdravstvu, na področju informacijskih tehnologij in v strojegradnji.

"V prvem trimesečju je bilo širom Nemčije 974.000 prostih delovnih mest, kar je 26.000 več kot v enakem obdobju lani," ugotavlja inštitut IAB dela (Institut für Arbeitsmarkt- und Berufsforschung).

V zahodnem delu Nemčije beležijo 765.000 na vzhodu pa 218.000 delovnih mest.

Delodajalci še vedno najbolj potrebujejo kvalificirano delovno silo. Največje potrebe so še vedno v zdravstvu, na področju informacijskih tehnologij in v strojegradnji.

Iz raziskav, ki jih IAB redno opravlja med nemškimi delodajalci, je razvidno, da je število delovnih mest, ki bi jih bilo treba hitro zapolniti, upadlo, da pa še vedno obstaja dologorčno zanimanje.

"To potrjuje domneve, da so se razmere sicer nekoliko umirile, vendar je povpraševanje še vedno veliko," sporočajo iz IAB.

Del potreb po strokovnih delavcih se pokriva s priseljevanjem, predvsem iz članic Evropske unije.