Brazilska predsednica

Dilmo Rousseff začasno odstavili

M.K./STA
12. 5. 2016, 12.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Brazilski senat je danes izglasoval začasno odstavitev predsednice države Dilme Rousseff.

STA
Dilma Rousseff in njeni podporniki so postopek odstavitve označili za poskus državnega udara.

Za začetek postopka odstavitve predsednice države je glasovalo 55 senatorjev, 22 jih je bilo proti. Dolžnosti predsednika države bo sedaj prevzel dosedanji podpredsednik Michel Temer.

Predsednico bodo uradno o izidu glasovanja obvestili danes popoldne po srednjeevropskem času, nakar se bo poslovila za najmanj 180 dni. Nadomeščal jo bo njen podpredsednik Temer, s katerim sta na bojni nogi. V tem času bo senat proti njej vodil sodni proces zaradi korupcije in na koncu bo glasoval o njeni dokončni odstavitvi, za kar pa bo potrebna dvotretjinska večina.

Rousseffova je zatrdila, da jo je mučenje med vojaško diktaturo utrdilo za hude čase. "V svojem življenju sem doživela zelo težke situacije, vključno z napadi, ki so me pripeljali na meje fizičnih zmožnosti. Toda nič mi ni spodneslo koraka," je dejala.

Predsednica Rousseffova v sredo ni dajala izjav, njen zaveznik v senatu Paulo Paim pa je dejal, da ne pričakujejo čudežev. Glasovanje bodo izgubili in osredotočili se bodo na odločilno glasovanje, ki bo čez nekaj mesecev. Nasprotniki predsednice pravijo, da bo odpoklic dober za državo, ker se bo po njenem odhodu domača valuta okrepila skupaj z borzo.

Policija s solzivcem nad predsedničine podpornike

Protesti ene in druge strani se nadaljujejo. V prestolnici Brasilii je policija s solzivcem ukrepala proti podpornikom predsednice, v Riu de Janeiru pa so se spopadli njeni podporniki in nasprotniki. Večina Brazilcev meni, da Temer ne bo nič boljši od Rousseffove, ker je korupcija vpeta v politično življenje države.

Postopek za odstavitev Rousseffove so sprožili, ker naj bi med predvolilno kampanjo leta 2014 prikrila dejanski proračunski primanjkljaj. Očitajo ji, da je poneverjala proračunske izkaze z nezakonitim izposojanjem denarja iz državnih bank in to prikazovala kot proračunske prihodke. Sama trdi, da to ni nič takega in da so to počele tudi druge vlade pred njeno.

Profimedia
Celo nasprotniki Rousseffove dvomijo, da bodo spremembe na oblasti prinesle rešitev za korupcijo in slabo gospodarjenje države.

Rousseffova in njeni podporniki so postopek odstavitve označili za poskus državnega udara in poudarili, da predsednica ni obtožena nobenega kaznivega dejanja. Predsednica se je v torek v zadnjem poskusu preprečitve glasovanja v senatu tudi pritožila na vrhovno sodišče. To je v sredo pritožbo zavrnilo, z odločitvijo sodnika Teorija Zavasckija pa se je odprla pot za odločitev v senatu.

Spodnji dom kongresa je začetek postopka odstavitve predsednice izglasoval 17. aprila. Začasni predsednik poslanske zbornice Waldir Maranhao je sicer v ponedeljek razveljavil glasovanje, češ da so ga zaznamovale nepravilnosti, a si je naslednji dan premislil. S tem je odprl pot za nadaljevanje postopka proti Roussseffovi.

Od gverile do odstavitve

Twitter
Pred današnjim glasovanjem v senatu je maratonska razprava trajala skoraj 22 ur.

Hči bolgarskega pesnika in poslovneža ter brazilske učiteljice se je rodila 14. decembra 1947 v brazilskem mestu Belo Horizonte.

Pri 17 letih je obrnila hrbet strogi katoliški vzgoji in se v težkih letih, ko je v Braziliji vladala vojaška diktatura, pridružila marksistični skupini. Udeležila se je radikalnih gverilskih urjenj in tako pritegnila pozornost politične policije, ki jo je prijela, nato pa zaprla in mučila dve leti.

Ko so jo konec leta 1972 izpustili iz zapora, je svoj boj nadaljevala na drugačen način. Diplomirala je iz ekonomije in se ponovno vključila v politiko, tokrat v Demokratsko delavsko stranko. S svojimi političnimi in organizacijskimi sposobnostmi je v 80. in 90. letih prejšnjega stoletja uspešno izpeljala več mandatov kot ministrica province Rio Grande do Sul.

Leta 2001 se je pridružila Delavski stranki Luiza Inacia Lule da Silve. Ko je bil Lula leta 2003 izvoljen za predsednika, jo je imenoval za ministrico za energijo, od leta 2005 pa je bila vodja njegovega urada. Leta 2010 je bila prvič izvoljena na predsedniški položaj, štiri leta kasneje pa še drugič.

Brazilci vedo, da je Rousseffova borka. Pred leti je premagala raka limfnih žlez, a zdravniki trdijo, da zdaj ni več sledu o tej bolezni.

Pred prvim kandidiranjem za predsedniški položaj si je po bolezni privoščila stilsko preobrazbo ter si uredila pričesko, dala pobeliti zobe, zamenjala očala za kontaktne leče in si dala odstraniti gube.

Roussefova je bila dvakrat poročena in ima hčer Paulo iz 30-letne zveze z nekdanjim možem, levičarjem Carlosom de Araujo.