Streljanje v Fužinah

Tožilci na morju, priporniki čakajo ...

robert marin
15. 7. 2016, 16.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Danes bi se moralo na ljubljanskem okrožnem sodišču začeti sojenje Mervanu Šljivarju in Fadilu Ferhatoviću, prvi je obtožen poskusa uboja, drugi pa povzročitve hude telesne poškodbe, a očitno ni na voljo prostega tožilca.

MUP USK
Tiralica za Mervanom Šljivarjem na spletni strani bosanskega notranjega ministrstva.

Po besedah tiskovne predstavnice ljubljanskega okrožnega sodišča Mateje Jazbec se sojenje danes (še) ne more začeti »zaradi odsotnosti državnega tožilca«. Kdaj bo razpisan nov datum, še ni znano, bo pa zadeva »na tapeti« ne glede na sodne počitnice, ki se začnejo danes, saj sta oba glavna protagonista od dogodka v priporu.

Arhiv Svet24
Fadil Ferhatović, fotografija slovenske policije iz leta 2002, ko je pobegnil med prevozom s sodišča nazaj v zapor.

Konec maja je bil za 43-letnega Šljivarja in 51-letnega Ferhatovića opravljen predobravnavni narok, na katerem očitkov po obtožbi nista priznala. Tožilstvo bo podrobnosti iz obtožnice predstavilo ob začetku glavne obravnave, neuradno pa naj bi Šljivar in Ferhatović 23. januarja letos okoli 23. ure na parkirišču enega od lokalov v ljubljanskih Fužinah streljala drug na drugega.

Šljivar naj bi s češko zbrojevko, kalibra 9 milimetrov, ustrelil Ferhatovića v trebuh, Ferhatović pa z neznano pištolo, kalibra 7,65 milimetra, Šljivarja v zgornji del stegna. V dogajanje je bilo sicer vpletenih več še vedno neznanih oseb z ene in druge strani, v lase pa naj bi si skočili zaradi nekaj ur starejšega spora med Šljivarjem in Ferhatovićevim nečakom pred nekim lokalom na Kotnikovi v središču Ljubljane.

Ferhatović pobegnil paznikom med prevozom v zapor

Menda sta v preiskavi Šljivar in Ferhatović drug drugega poskušala kar se da razbremeniti, Ferhatović naj bi celo podpisal izjavo, da ga ni ustrelil Šljivar. Kaj točno se je dogajalo kritičnega dne, bo morda le prišlo na dan med sojenjem, dejstvo pa je, da imata oba že kar nekaj zgodovine na straneh črnih kronik. Ferhatović je bil v preteklosti že večkrat kaznovan, tudi zaradi nasilnih kaznivih dejanj. Eden njegovih največjih podvigov pa se je zgodil 23. avgusta 2002, ko je na poti s sodišča nazaj na prestajanje zaporne kazni na Dobu pobegnil paznikom in bil na prostosti devet let, do leta 2011, ko so ga prijeli v Nemčiji.

Šljivar obtožen vpletenosti v umor cazinskega Ramba

youtube
Nedžad Kličić je bil v Bosni znan kot krajiški oziroma cazinski Rambo, na youtubu pa najdemo številne njegove videoposnetke rokovanja z rajrazličnejšim orožjem.

Za Šljivarjem pa je razpisana mednarodna tiralica, saj ga v BiH obtožujejo vpletenosti v umor Nedžada Kličića, ki se je v noči na 14. september 2014 zgodil v lokalu Gold v Ostrožcu pri Cazinu. BiH je sicer že zahtevala Šljivarjevo izročitev, a ker gre za slovenskega državljana, državi pa nimata sklenjenih ustreznih mednarodnih sporazumov, do izročitve ni prišlo. Kličić je bil sicer v Bosni znan kot krajiški oziroma cazinski Rambo, na youtubu pa najdemo številne njegove videoposnetke rokovanja z najrazličnejšim orožjem.

Zajem zaslonske slike
Cazinski Rambo je bil umorjen v noči na 14. september 2014 v lokalu Gold v Ostrožcu pri Cazinu.