Odzivi na nepričakovano odločitev

Mramorjev odstop: "Klobase je treba pospraviti v shrambo"

T. L./STA
13. 7. 2016, 17.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Židan: Mramorjevo odločitev spoštujemo, izbor novega finančnega ministra v domeni SMC.

STA
Mramor ne želi biti več del Cerarjeve ministrske ekipe.

Novica o odstopu enega najpomembnejših členov vlade, finančnega ministra Dušana Mramorja, je javnost, pa tudi politiko večinoma presenetila. Iz koalicije je v odzivih ob tem slišati zagotovila o njeni trdnosti, medtem ko del opozicije vladi napoveduje hude čase.

Vodja poslancev največje vladne stranke SMC Simona Kustec Lipicer je ocenila, da se bo prava vrednost dela, ki ga je opravil Mramor, šele pokazala. Od njegovega naslednika pričakuje podobne temeljne lastnosti, in sicer odločnost, avtoriteto in visoko strokovnost, pa tudi več poguma in proaktivnosti pri porabi javnega denarja.

Predsednik DZ Milan Brglez se je Mramorju zahvalil predvsem za stabilizacijo javnih financ. "Brez njegovega osebnega angažmaja in njegove trdne volje, da se stanje naših javnih financ izboljša, bi bila Slovenija še vedno pod nadzorom Evropske komisije," je zapisal v odzivu.

Predsednik koalicijske DeSUS in zunanji minister Karl Erjavec je odstop obžaloval, a po njegovi oceni ne bo vplival na stabilnost vlade. "Lahko rečem, da ga bomo pogrešali, ne glede na to, da je trd sogovornik in pogajalec," je med drugim še dejal Erjavec.

Tudi predsednik SD in kmetijski minister Dejan Židan verjame, da Mramorjev odhod ne pomeni konca vlade oz. ne ogroža koalicije. Iskanje naslednika je po njegovih besedah v pristojnosti premierja Cerarja in v SD se v to ne bodo vmešavali.

Vodja poslanske skupine ZL Luka Mesec je odstop označil kot priložnost, da politika vlade postane socialna. Upajo, da se bo našel minister, ki bo imel posluh predvsem za 300.000 ljudi v državi, ki so med krizo zdrsnili pod prag revščine, zdaj pa jih država ne posluša.

Za Alenko Bratušek (NP) je medtem Mramorjev odstop pričakovan. Po njenem mnenju naslednika ne bo lahko najti, a premierju priporoča, naj se ozre po kabinetu. "Aleksandar Kešeljević naj stopi naprej, ne da iz ozadja upravlja državno premoženje," ga je pozvala.

Štrukelj svari pred zapleti

Odzvali so se tudi socialni partnerji in strokovna javnost.

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je ocenil, da je bilo Mramorjevo ministrovanje absolutno zaznamovano z restriktivno varčevalno politiko. Sprejetje fiskalnega pravila pa je verjetno tisto, ki je po njegovih besedah najbolj odločilno za naprej. Zaradi nekaterih nejasnih pogledov vlade pa bi znalo v prihodnje postati zapleteno, je dodal.

Semolič presenečen

Odstop je presenetil Zvezo svobodnih sindikatov Slovenije. Njen prvi mož Dušan Semolič je toliko bolj presenečen po sredinem dogovoru koalicijskih strank o davčnem prestrukturiranju. "Ta je v dobršni meri sledila našim zahtevam, da ohranimo obdavčitve najbogatejših," je dejal Semolič.

Prispeval je k stabilnosti

V GZS in OZS je Mramor pustil pečat prav zaradi predlaganega davčnega prestrukturiranja, s katerim niso zadovoljni. Od novega ministra si v GZS želijo izpeljave resnih reform, v OZS pa razbremenitev malega gospodarstva. Ob tem je generalni direktor GZS Samo Hribar Milič vendarle ocenil, da je minister z nadaljevanjem strategije, ki sta jo prej postavila njegova predhodnika Janez Šusteršič in Uroš Čufer, pomembno prispeval k stabilnosti.

V združenjih občin, ki so z Mramorjem večkrat prišla navzkriž pri vprašanjih financiranja občin in zahtevala celo njegov odstop, od njegovega naslednika pričakujejo konstruktiven dialog. Upajo, da bomo novega ministra dobili čim prej in da jim bo z njim uspelo najti rešitve, ki bodo sprejemljive za obe strani.

Analitik Cencelj: Klobase v shrambo

Ob novici o odstopu ministra za finance je treba po oceni analitika Primoža Cenclja iz KD Skladov "klobase pospraviti v shrambo". Kljub temu da se navzven zdi, da gre Sloveniji dobro, je treba namreč po njegovem mnenju brzdati apetite. Podobno je opozoril tudi Sašo Stanovnik iz Alte Invest.

Še naprej je treba tako po njegovih besedah brzdati javno porabo in stabilizirati javne finance, saj je mednarodno okolje še vedno zelo negotovo. Vsako nesmiselno povečevanje javnih izdatkov je tako na srednji rok problematično, je pripomnil.

Ob tem je Cencelj mnenja, da bo Mramorjev naslednik težko nekdo, ki bo učinkovito kljuboval številnim parcialnim interesom v družbi, ki so vsak dan močnejši.

Tudi Stanovnik je opozoril, da se lahko v času nizkih obrestnih mer in gospodarske rasti hitro pozabi, da je gospodarska dinamika ciklična in da slej ko prej pridejo tudi težji časi. "Ravno v časih gospodarske rasti se je treba na te čase pripraviti. To je še naprej ključen izziv za Slovenijo oziroma Mramorjevega naslednika."

Glede odziva mednarodnih trgov je povedal, da je odstop finančnega ministra ponavadi sicer negativen signal za mednarodne trge. Toda verjetno je trenutno bolj prevladujoč dejavnik politika Evropske centralne banke oziroma njeni ukrepi, ki imajo za posledico zmanjševanje zahtevanih donosnosti na državne obveznice članic območja evra. Stanovnik tako ne pričakuje bistvene reakcije, veliko pa je odvisno od iskanja naslednika in prihodnjega dogajanja v koaliciji.