Osebni razlogi

Odstopil finančni minister Dušan Mramor

G.G./STA
13. 7. 2016, 09.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Premier Miro Cerar je pred nekaj trenutki sporočil, da mu je finančni minister Dušan Mramor danes zjutraj podal odstopno izjavo zaradi osebnih razlogov; kot smo neuradno izvedeli ima zdravstvene težave.

Twitter
Dušan Mramor je premierja Mira Cerarja seznanil z odstopom.

Finančni minister Dušan Mramor je nepreklicno odstopil s položaja. Odločitev je sprejel iz razlogov izrazito osebne narave, vrača pa se k profesorskem poklicu. Mramor je na novinarski konferenci povedal, da je bilo njegovih obdobje na resorju za finance zelo težko, "rezultati pa so fantastični".

Kot dosežek svojega vodenja ministrstva je izpostavil vnovično pridobitev ekonomske suverenosti države, potem ko je država spomladi med drugim izstopila iz postopka presežnega javnofinančnega primanjkljaja, umaknjena je bila tudi s seznama držav s presežnimi makroekonomskimi neravnovesji, napredovala pa je tudi pri ocenah bonitetnih agencij. Velikih porazov ne vidi.

Kako bo odstop vplival na delovanje vlade?

Primož Lavre
Dušan Mramor naj bi odstopil tudi zaradi zdravstvenih težav.

Premier je ob tem zagotovil, da Mramorjev odstop ne pomeni nobene spremembe smeri delovanja vlade. Vlada si je namreč po njegovih besedah postavila jasne cilje tudi na področju javnih financ in bo to politiko vztrajno, dosledno in odločno izvrševala še naprej.

Vlada je tako dosegla veliko in za to ima po premierjevih besedah veliko zaslug prav Mramor in ministrstvo za finance.

Cerar je z Mramorjevo odločitvijo že seznanil DZ, prav tako pa je predsednika DZ Milana Brgleza seznanil, da bo vodenje ministrstva začasno prevzela ministrica za razvoj, strateške projekte in evropsko kohezijsko politiko Alenka Smerkolj. Primopredaja bo predvidoma že v četrtek. Že je začel tudi s pogovori za imenovanje novega ministra, DZ pa naj bi kandidata predlagal avgusta.

Odzivi na odstop

Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je presenečen nad Mramorjevim odstopom. Za usodo vlade se ne boji, bolj ga skrbi, ali bo premier našel ustreznega naslednika. V DeSUS si želijo, da bi ta imel več političnega posluha kot Mramor, ki je po Jurševih besedah strokovnjak na svojem področju, a trd pogajalec.

"V Sloveniji imamo že dve leti gospodarsko rast, prebivalstvo pa je na standardu ne okusi. V največji meri je za tako stanje odgovorna prav politika finančnega ministrstva, ki ga je do sedaj vodil Dušan Mramor," je bil kritičen prvak Združene levice Luka Mesec. Kot je poudaril, v ZL upajo, da je njegov odstop priložnost, da se najde minister, ki bo imel posluh predvsem za 300.000 ljudi v državi, ki so med krizo zdrsnili pod prag revščine, zdaj pa jih država ne posluša.