Nominacija

Janez Janša bo slavil z Donaldom Trumpom

žk
13. 7. 2016, 16.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Clevlandu bo naslednji teden potekala konvencija ameriške republikanske stranke, na kateri bodo tudi uradno za svojega predsedniškega kandidata razglasili Donalda Trumpa. Konvencije se bo udeležil tudi predsednik največje opozicijske stranke Janez Janša.

Profimedia

Če se je pred dobrim letom dni zdela kandidatura Donalda Trumpa za predsednika ZDA kot neslana šala, danes nikomur ni več do smeha. Od 18. julija je le še korak oddaljen od položaja najbolj vplivne osebe na svetu. Na konvenciji republikanske stranke v Clevelandu ga bodo na velikem slavju razglasili za uradnega predsedniškega kandidata stranke. V mestu, ki je znano po tem, da v njem prebiva velik del slovenskih izseljencev, bomo imeli tudi slovensko politično predstavništvo, saj se bo konvencije udeležil tudi predsednik SDS Janez Janša.

STA
Janez Janša bo sodeloval tudi na konvenciji Republikanske stranke.

Ta se bo v Clevelandu udeležil sestanka izvršnega odbora Mednarodne demokratske zveze (IDU), političnega združenja, katerega članice so konzervativne stranke iz celega sveta. Poleg slovenske SDS in ameriških republikancev so članice tudi vladajoča nemška krščansko demokratska stranka (CDU), ki jo vodi Angela Merkel, angleški konzervativci, ki vladajo v Britaniji, hrvaški HDZ in stranka Viktorja Orbana. Ali se bosta Trump in Janša tudi srečala, ostaja neznanka. Po poročanju spletnega portala Politico pa zaradi Trumpa udeležbo na konvenciji odpovedujejo nekateri najbolj vidni člani stranke in celo donatorji.

Arhiv Svet24
Bo Melania Trump pomagala Janši do srečanja s predsedniškim kandidatom?

Na svojevrsten način bomo Trumpovo nominacijo obeležili tudi v Sloveniji, saj bo Klemen Slakonja prav 18. julija premierno prikazal videospot, v katerem bo oponašal morebitnega bodočega prvega moža ZDA.