Zaradi groženj

Francija zaprla diplomatska predstavništva v Turčiji

J.P./STA
13. 7. 2016, 15.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Francija je danes iz varnostnih razlogov do nadaljnjega zaprla svoja diplomatska predstavništva v Turčiji, so danes sporočili s francoske ambasade v Ankari. Že pred tem so odpovedali tudi praznovanja ob francoskem državnem prazniku, ki naj bi potekala v Ankari, Istanbulu in Izmirju.

Odločitev so sprejeli v dogovoru s turškimi oblastmi. Na fotografiji francosko veleposlaništvo v Istanbulu.

V Turčiji so sicer varnostne razmere zaradi terorističnih groženj precej zaostrene. Istanbul je konec junija pretresel teroristični napad treh samomorilskih napadalcev na mednarodno letališče Atatürk, ki je po zadnjih podatkih zahteval 47 smrtnih žrtev, več kot 230 ljudi pa je bilo ranjenih. Za napad naj bi bila odgovorna Islamska država, doslej pa so obtožili 37 ljudi.

"Francosko veleposlaništvo v Ankari in generalni konzulat v Istanbulu sta od danes od 13. ure do nadaljnjega zaprta," so zapisali na veleposlaništvu. Ukrep velja tudi za diplomatsko misijo v mestu Izmir na zahodu Turčije.

Pred tem so odpovedali tudi praznovanja ob francoskem državnem prazniku, ki ga Francozi obeležujejo 14. julija. "Zaradi varnostnih razlogov so četrtkovi sprejemi v Istanbulu, Izmirju in Ankari odpovedani," je na družbenem omrežju Twitter zapisala generalna konzulka v Istanbulu Muriel Domenach.

Informacije o resnih grožnjah

V elektronski pošti francoskim državljanom v Turčiji so medtem iz generalnega konzulata sporočili, da "so prejeli informacije o resnih grožnjah ob organizaciji praznovanja državnega praznika v Turčiji". Odločitev so sprejeli v dogovoru s turškimi oblastmi, so še zapisali. Za kakšne grožnje je šlo, niso pojasnili.