Nevihte in strele

VIDEO: Tako velika toča je udarjala po Velenju

T.L.
13. 7. 2016, 16.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Pojavljajo se težave zaradi neviht, ki se širijo proti jugu.

bralka Biserka
Tako velika toča je padala v središču Velenja.

Napovedi meteorologov so se uresničile in dele države so že zajele prve nevihte. padala je toča, udarjale so strele in sprožali so se plazovi. Bralka Biserka nam je posredovala posnetek, ki kaže, da je v središču Velenja padala toča v velikosti oreha. Sicer pa se bo nevihtno dogajanje le krepilo in se postopno širilo tudi proti jugu države.

Veter odkrival strehe

Na posameznih območjih so prebivalci že klicali na pomoč gasilce. Po poročanju Uprave za zaščito in reševanje je ob 15.38 močan sunek vetra odkril streho stanovanjske hiše v naselju Suhadole v občini Komenda. Posredovali so gasilci PGD Moste, ki so prekrili okoli pet kvadratnih metrov strehe. Tudi ob 16.44 uri je močan veter odkril še eno streho v Komendi.V Nazarjih je bila poškodovana streha gospodarskega poslopja, medtem ko so okoli 17. ure poročali o odkriti strehi v Horjulu. 

V Radljah ob Dravi je nekaj minut pred 16. uri voda zalila kletne prostore na Zg. Kozjem vrhu, zalita pa je tudi cesta Radlje ob Dravi-Vas pri odcepu za prelaz Radelj. 

Ob 15.42 uri je v Vuzenici prišlo do zalivanja kletnih prostorov stanovanjske hiše. Ob 15.44 je zajelo neurje z močnim nalivom območje občine Radlje ob Dravi. Voda je skozi streho pričela zalivati industrijski objekt podjetja Remoplast d.o.o. Intervenirali so gasilci PGD Radlje ob Dravi.

V Ljubljani in Domžalah udari strel

Ob 15.37 uri je v Ljubljani strela udarila v stanovanjsko hišo na Cesti Cirila Kosmača v Ljubljani. O škodi zaenkrat še ni podatkov. Ob 16.14 je strela udarila v stanovanjsko hišo in odkrila ostrešje v naselju Srednje Jarše v občini Domžale. Aktivirani so bili poklicni gasilci CPV Domžale.

Ob 15.24 uri pa so se pristojni odzvali klicu, ki je prišel iz Mežice, kjer je voda ogrožala stanovanjski objekt na Lenartovi.

Sprožili so se zemeljski plazovi

Ob 16.15 se je zaradi neurja z močnim dežjem sprožil manjši zemeljski plaz v naselju Žubejevo v občini Kamnik. Posredovali so gasilci PGD Kamnik in Suha. O dogodku so bile obveščene vse pristojne službe. Ob 16.17 sta zemeljska plazova zasula cesto Radlje ob Dravi-prelaz Radelj pri naselju Spodnja Orlica.

Ob 15.52 se je zaradi močnega vetra zlomil telekomunikacijski drog ob cesti Kamnik–Mengeš v občini Kamnik. O dogodku so bile obveščene pristojne službe, ki bodo drog sanirale.