Opozorilo

Vremenska ujma: danes grozijo krajevna neurja s točo

J.P./STA
13. 7. 2016, 10.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Zjutraj in dopoldne bo spremenljivo oblačno. Začele se bodo pojavljati krajevne plohe ali nevihte, ki bodo bolj verjetne v severni polovici Slovenije. Drugod bo več sonca. Najvišje dnevne temperature bodo v severnih krajih od 22 do 26, drugod od 27 do 31 stopinj Celzija.

Boštjan Furlan
Možna so krajevna neurja z močnimi nalivi, sunki vetra in točo.

Popoldne se bodo krajevne padavine z nevihtami postopno razširile nad vso Slovenijo in se nadaljevale v noč na četrtek. Pihal bo jugozahodni veter, proti večeru pa se bo veter na severovzhodu države že obračal v severnik.

Oranžna barva pomeni, da bodite pripravljeni.

Jutri bo spremenljivo oblačno z občasnimi krajevnimi padavinami, ki bodo bolj pogoste v južni polovici države. Predvsem na Primorskem bodo vmes tudi nevihte. Zapihal bo severni do severovzhodni veter, na Primorskem šibka burja. Proti večeru se bo na zahodu delno razjasnilo. Ohladilo se bo. Najnižje jutranje temperature bodo od 10 do 15, na Primorskem okoli 17, najvišje dnevne od 17 do 20, na Primorskem do 25 stopinj Celzija.

Obeti: V petek bo spremenljivo oblačno, popoldne bodo ponekod nastale krajevne plohe. Pihal bo severovzhodnik. V soboto bo na vzhodu nekaj več oblačnosti, drugod bo prevladovalo sončno vreme.

Vremenska slika: Prek vzhodnih Alp in severnega Sredozemlja se pomika hladna fronta. Pred njo z jugozahodnikom k nam še priteka topel in vlažen ter nestabilen zrak.

Napoved za sosednje pokrajine: Danes bo spremenljivo oblačno s krajevnimi plohami in nevihtami, ki se bodo sprva pojavljale predvsem v Furlaniji in na avstrijskem Koroškem, popoldne in zvečer pa postopno zajele večino sosednjih pokrajin. Jutri bo sprva spremenljivo oblačno. Pojavljale se bodo občasne krajevne padavine, ob severnem Jadranu lahko tudi nevihte. Popoldne se bo od zahoda pričelo jasniti. Predvsem v krajih južno in vzhodno od nas bodo še možne krajevne plohe.

Biovreme: Pri vremensko občutljivih ljudeh se bodo začele pojavljati z vremenom povezane težave, krepili se bodo nekateri bolezenski znaki. Spanje bo moteno. Priporočajo dosledno upoštevanje morebitnih predpisanih diet in odmerkov zdravil ter večjo previdnost. Sredi dneva in popoldne bo po nižinah počutje poslabšala tudi velika toplotna obremenitev. Sredi dneva in popoldne priporočajo izogibanje naporom na prostem, uživanje lahke hrane in dovolj tekočine. Prostore naj se zrači ponoči in zjutraj. Vročina bo najbolj neprijetna v mestih, znosnejša pa v naravnem okolju, predvsem v gozdovih, ob vodi in v višjih legah.

Predvsem danes popoldne, zvečer in v noči na četrtek so možna krajevna neurja z močnimi nalivi, sunki vetra in točo. Ob tem so možni hitri porasti hudourniških vodotokov.

Zaradi krajevnih neurij opozorilo pred poplavljanjem vodotokov

Na Agencije RS za okolje opozarjajo, da so od popoldneva možna krajevna neurja z močnimi nalivi, sunki vetra in točo. Ob tem so možni hitri porasti hudourniških vodotokov. Posamezni vodotoki lahko večkrat porastejo in poplavijo na območju pogostih poplav, zlasti vodotoki s povirjem na Pohorju in ostali vodotoki v severovzhodni Sloveniji. 

Ob povečanem dotoku iz sosednje Avstrije bo danes močneje porasla tudi reka Drava, ki se lahko v noči na četrtek razlije na izpostavljenih mestih ob strugi. V četrtek bo močneje porasla tudi reka Mura. 

Po podatkih oddelka za hidrološko prognozo lahko popoldne in ponoči hitro in močno porastejo manjše reke in hudourniški vodotoki, sprva v severni polovici, pozneje pa tudi drugod po državi.