Odziv

Janša: "Prihaja čas končnih bilanc"

G.G./J.P./STA
13. 7. 2016, 12.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Predsednik SDS Janez Janša se je na odstop finančnega ministra Dušana Mramorja in dogajanje v vladi odzval na družbenem omrežju Twitter. Zapisal je, da se "hiša, zidana na pesku nepoštenih volitev, po dveh letih besedičenja in kitenja s tujim perjem sesuva v prah".

STA
Po dveh letih besedičenja prihaja čas končnih bilanc, je zapisal Janez Janša.
Profesor na ljubljanski ekonomski fakulteti Igor Masten ob odstopu finančnega ministra meni, da se bodo rezultati Mramorjevega dela pokazali šele v prihodnosti, bo pa imela vlada zelo težko delo pri iskanju njegovega naslednika. Dodal je, da gre za slab signal tujim finančnim trgom.

Bratuškova: V ozadju je nekaj večjega

Odzvali so se tudi v drugih strankah. Za predsednico Zavezništva in poslanko poslanske skupine nepovezanih poslancev Alenko Bratušek je Mramorjev odhod pričakovan že nekaj časa. Kaj je mislila s tem, da je v ozadju odstopa ministra za finance nekaj večjega, ne Luka Koper, ni pojasnila.

Mramor je sicer navedel, da odhaja iz osebnih razlogov. "Kaj pa naj minister, če ne želi delati škode premierju in vladi, drugega reče," je v izjavi novinarjem dejala Bratuškova.

Glede na stanje, v katerem je po njenih besedah vladna koalicija, Mramorjevega naslednika ne bo preprosto najti. Cerarju pa priporoča, naj pogleda po svojem kabinetu, "kjer ima zaposlenega doktorja ekonomskih znanosti, Aleksandra Kešeljevića", ki naj stopi iz ozadja.

Na vprašanje, zakaj naj Kešeljević ne bi hotel stopiti v ospredje, je Bratuškova odgovorila, da temu verjetno botruje izpostavljenost položaja. "Bistveno lažje je iz kabineta za 20 odstotkov plače urejati stvari, kot pa dati svoje ime na mizo in delati tako, kot je prav," je pojasnila Bratuškova.

Po njenem mnenju bo koalicija "zdržala vsaj še nekaj časa", upa pa, da bodo pri upravljanju z javnimi financami "še naprej tako striktni, kot so bili do sedaj". Presenetil je ni niti odhod državnega sekretarja Metoda Dragonje, ki je bil po njenih besedah Mramorjev tesni sodelavec.

Dobovšek: Boj med lobiji še poteka

Po ocenah vodje poslanske skupine nepovezanih poslancev Bojana Dobovška pa boj med lobiji v Sloveniji še poteka. "Poleg tega, da premierju Miru Cerarju ne zaupajo ljudje, mu ne zaupa več tudi Mramor", je ob odstopu finančnega ministra prepričan Dobovšek. Ocenjuje, da bo Mramorjev odhod močno zatresel vlado in bo iskanje naslednika težava.

Dobovšek ocenjuje, da je Mramor tehnično vodil vlado, bolj pa ga zanima, kaj bo v prihodnje in kako hitro bo Cerar karkoli naredil. Prihodnji minister pa bo po njegovih besedah moral biti tak, ki skrbi za ljudi in dobro države, ne pa za dobro peščice elit.

Tonin: Padla je kraljica in vprašanje časa je, kdaj bo padel kralj

STA
Tonin se je zavzel za čim prejšnje predčasne parlamentarne volitve.

Pri tej vladi je padla kraljica in samo še vprašanje časa je, kdaj bo padel kralj, je odstop Mramorja  komentiral vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin

Če držijo informacije, da je Mramor zbolel, potem mu v NSi po Toninovih besedah želijo čim prejšnje okrevanje. V nasprotnem primeru pa ministrov odstop Tonin dojema kot izraz protesta, da je s koalicijo, ki "gradi na demagogiji in parolah, nemogoče delati". Kot je pojasnil, mu je praktično vsako resno davčno reformo vladna koalicija onemogočila.

Koalicija je po Toninovi oceni "do konca oslabljena", in to ob dejstvu, da so prihodnja štiri leta ključna za Slovenijo. Država zaradi demografskih, varnostnih in drugih izzivov namreč potrebuje reforme, zato pa potrebuje vlado, ki bo osredotočena na prihodnost Slovenije in na nujne ukrepe, je dejal.

"Ta vladna koalicija tega ni sposobna zagotoviti, zato bi bilo najprimerneje, da čim prej odidemo na predčasne volitve," je poudaril Tonin. Nov sklic DZ bi, kot se nadeja Tonin, lahko postavil vlado, ki bi bila čim bolj konsistentna in programsko enotna, da bi izpeljala ključne reforme, ki jih potrebuje država.

Opozoril je, da je minila že polovica mandata. Vztrajanje vladne koalicije bi po njegovi oceni pomenilo le agonijo medsebojnega obtoževanja, ne pa tudi resnih premikov. Čas demagogije je minil, ljudje pa od politike pričakujejo konkretne rezultate, je poudaril.

Po njegovi napovedi se bo na novih volitvah zgodila sprememba. Kot je dejal, je doslej vsako vlado izsiljevala "interesno usmerjena stranka", medtem ko prihodnja vlada po njegovem mnenju ne bo mogla biti brez "sredinskega oz. zdravorazumskega bloka", ki ga predstavlja NSi.

Presenečeni tudi v sindikatih

Mramorjev odstop je presenetil tudi Zvezo svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS). Njen prvi mož Dušan Semolič je toliko bolj presenečen po sredinem dogovoru koalicijskih strank o davčni politiki. "Ta je v dobršni meri sledila našim zahtevam, da ohranimo obdavčitve najbogatejših," je dejal Semolič.

Finančni minister Mramor je namreč danes nepreklicno odstopil s položaja. Ob tem je dejal, da odstopa iz razlogov izrazito osebne narave in kot dosežek skoraj dveletnega vodenja ministrstva izpostavil vnovično pridobitev ekonomske suverenosti. Novico o odstopu je sporočil na skupni na novinarski konferenci s predsednikom vlade Mirom Cerarjem, ki je ob tem zagotovil, da vlada nadaljuje po začrtani poti.

Cerar je tudi povedal, da se želi z mesta državnega sekretarja na ministrstvu za finance umakniti Metod Dragonja, ki je bil v zadnjem času deležen kritik zaradi ravnanja v primeru Luke Koper.