Mariborska univerza

Ne bo šel "v penzijo", raje ostaja rektor

T.L./STA
13. 7. 2016, 17.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Rektor Tičar sklenil novo pogodbo o zaposlitvi.

Zaradi mene ne bo konec univerze – 2
Dr. Igor Tičar je inženir elektrotehnike, gospodarstvenik, profesor in aktualni rektor.

Rektor mariborske univerze Igor Tičar je s predsednikom upravnega odbora univerze Bojanom Škofom danes sklenil novo pogodbo o zaposlitvi, potem ko je senat univerze prejšnji teden podal soglasje k sklenitvi dogovora o nadaljevanju Tičarjevega delovnega razmerja.

Kot so ob tem sporočili iz njegovega kabineta, bo tako rektor, ki bi sredi avgusta izpolnil pogoje za upokojitev, nemoteno nadaljeval svoje delo in se v celoti posvetil razvojnim prioritetam in reševanju aktualnih zadev za nadaljnji razvoj univerze in širše regije.

Člani senata so prejšnji teden skoraj brez razprave, ki je bila omogočena le njim, podprli nadaljevanje mandata Tičarja. Vodstvo univerze se je pri tem oprlo na pravna mnenja pristojnih ministrstev, ki po njihovem pritrjujejo prepričanju, da je izključno senat in ne upravni odbor, kot trdijo predstavniki sindikata, odgovoren za odločanje o podaljšanju delovnega razmerja rektorju, saj niso odločali o njegovi razrešitvi.

Dekanja pravne fakultete: Rektorjev položaj je nekaj posebnega

Kot je ob tem navedla dekanja pravne fakultete Vesna Rijavec, naj bi bil rektorjev položaj vendarle nekaj posebnega, saj združuje voljeno funkcijo, za katero je legitimnost prejel na volitvah za štiriletni mandat, iz tega pa izvira tudi sklenitev delovnega razmerja.

Zato je po njenem mnenju smiselno, da senat kot organ, ki ima pristojnosti za odločanje o vseh najpomembnejših vprašanjih na univerzi, odloča tudi o tem, ali se rektorju lahko v skladu z veljavnimi predpisi delovno razmerje tudi podaljša. Takšni razlagi so nasprotovali v visokošolskem sindikatu na univerzi, a njegova predsednica Marija Krečič Javornik kljub prošnji na seji sploh ni prišla do besede.