Vojaški udar

Sporočilo Slovencem v Turčiji

T.L.
16. 7. 2016, 00.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Slovenski državljani, ki se nahajajo v Turčiji, lahko pokličejo na dežurno številko slovenskega veleposlaništva v Ankari.

Reuters
Vojaki na ulicah.

Slovensko zunanje ministrtvo je ob vojaškem udaru v Turčiji preko twitterja sporočilo, da z zaskrbljensotjo spremljajo dogajanje v Turčiji. Uradne informacije o stanju v državi so sicer zelo skope. 

Slovenskim državljanom, ki ta čas preživljajo dopust v Turčiji v organiziranih skupinah, svetujejo, naj bodo v stiku z organizatorjem počitnic (agencijo) in naj upoštevajo navodila. 

Slovenskim državljanom, ki so v Turčiji individualno, svetujejo, da od letalskega prevoznika pridobijo informacijo o tem, kdaj bo opravljen polet, s katerim nameravajo potovati (oziroma za katerega imajo vozovnico) ali pa, kam je izhodiščno mesto poleta prestavljeno. 

Tistim, ki iščejo podrobnejše informacije ali želijo vzpostaviti stik z znanci, sorodniki ali prijatelji, ki so ta čas v Turčiji, je na voljo dežurna številka našega veleposlaništva v Ankari 0090 312 405 4985 oziroma dežurne službe MZZ v Ljubljani 01 478 2219.

Vodja konzularne službe na zunanjem ministrstvu Andrej Šter je za STA pojasnil, da informacij iz Turčije, ni veliko, turistične agencije pa ocenjujejo, da so slovenski turisti, ki letujejo v njihovih aranžmajih, varni.

Po Šterovih besedah, ki je po telefonu večkrat govoril s slovenskim veleposlaništvom v Ankari, predvsem ni veliko zanesljivih in uporabnih informacij, saj so si mnoge nasprotujoče. "Po enih informacijah naj bi se puč bolj ali manj že končal, in sicer neuspešno, po drugih se del vojske ne želi podrediti predsedniku, kar ni najboljši obet za varnost," je pojasnil.

V Turčiji nekaj sto Slovencev

Po njegovih ocenah se sicer trenutno v Turčiji nahaja nekaj sto Slovencev, večina jih letuje v letoviščih ob Sredozemskem morju, predvsem v Antalyji. In ti državnega udara niti ne občutijo. Zato se je ministrstvo s turističnimi agencijami dogovorilo, da ljudi ne premikajo, ker bi premik pomenil dodatno nevarnost. Zlasti je lahko nevaren premik iz periferije v Istanbul, kjer je položaj negotov.

Ciklus letovanja z agencijami se tam končuje konec tedna, tako bodo počakali na razvoj dogodkov. Čarterska poleta gresta od tam danes in jutri, oba letita neposredno v Ljubljano in ne čez Istanbul. Šter je povedal, da so nocoj nekatera letala, med njimi tudi tisto iz Ljubljane, v Istanbulu normalno pristala, odhodni leti pa so onemogočeni.

Naslednji let z Letališča Jožeta Pučnika na Brniku proti Istanbulu je po voznem redu predviden za soboto zjutraj, zaenkrat na spletni strani letališča še ni informacij, da bi bil odpovedan. Gre sicer za prevoznika Turkish Airlines, za katerega Šter predvideva, da bo kot največji prevoznik vzpostavil letalske povezave - jih bodisi preusmeril v Izmir kot nedavno ob napadu v Istanbulu, ali pa celo vzpostavil polete z letališča v Istanbulu.

Šter: Gre za prerivanje znotraj turškega političnega prostora

Šter sicer po zdajšnjih informacijah ocenjuje, da situacija v Turčiji ni zelo nevarna za tujce, saj gre predvsem za "prerivanje znotraj turškega političnega prostora".

Ob tem je Šter priznal, da imajo nekaj težav pri vzpostavljanju povezav s Turčijo, ampak te niso trajne, zato je "treba vztrajati".

Pozivi k izogibanju prelivanja krvi

Prihajajo pa tudi prvi odzivi svetovnih voditeljev na dogajanje v Turčiji. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je v prvem odzivu na dogajanje Turčijo že pozval, naj se izogne prelivanju krvi, probleme v državi pa naj rešujejo v skladu z ustavo, poroča STA. Ruska letalska družba Aeroflot je medtem svoje letalo, ki je odletelo proti Istanbulu, že preusmerila nazaj. Istanbulsko letališče naj bi bilo sicer zaprto.

Iz Bele hiše so medtem sporočili, da se je z razmerami v Turčiji že seznanil tudi ameriški predsednik Barack Obama, sicer pa so tako ZDA kot Rusija svoje državljane v Turčiji že pozvale, naj bodo previdni in naj ne hodijo na prosto.