Boj za Belo hišo

Trump si ga je izbral med desnimi

T.L./STA
15. 7. 2016, 21.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Trump za podpredsedniškega kandidata izbral guvernerja Indiane Mika Penca

Reuters
Donald Trump

Republikanski predsedniški kandidat Donald Trump je danes objavil, da je za svojega podpredsedniškega kandidata, s katerim se bosta skušala novembra na splošnih volitvah prebiti do Bele hiše, izbral guvernerja Indiane Mika Penca. Pence velja za konservativnega republikanskega politika in odločnega nasprotnika istospolnih porok.

Trump je že v preteklosti dejal, da išče trdnega in pametnega kandidata, ki bo sprejemljiv za stranko. Imenovanje Penca za podpredsedniškega kandidata je po mnenju opazovalcev signal desnemu krilu republikanske stranke.

Trump je naprej za danes napovedano objavo imena podpredsedniškega kandidata zaradi terorističnega napada v francoski Nici odpovedal, nato pa je ime vendarle objavil na Twitterju. V soboto naj bi imel novinarsko konferenco.

Na obisk je pripeljal Melanio z otroki

Leta 1959 rojeni Mike Pence se je že nekaj tednov omenjal kot možni izbranec, ugibanja pa so se okrepila v torek, ko je Trump k njemu v Indiano pripeljal soprogo Melanio in svoje starejše otroke, Pence pa jih je gostil na večerji. Potem je tja priletel še nekdanji predsednik predstavniškega doma kongresa Newt Gingrich, Trump pa je po telefonu poklical guvernerja New Jerseyja Chrisa Christieja.

Tako je vrgel nekaj megle na ugibanja, kdo od treh najpogosteje omenjenih kandidatov, bo izbran. Trumpova tiskovna predstavnica Hope Hicks je še v četrtek zvečer zanikala, da je odločitev sprejeta. Pence je logična izbira, saj Trump potrebuje nekoga umirjenega in s potrjenim konservativnim slovesom, da pomiri konservativne republikance, ki mu še vedno ne zaupajo, ker je bil včasih demokrat, včasih republikanec.

Christie je preveč zadirčen politik in zaradi svoje domače nepriljubljenosti ni nekdo, ki bi Trumpu lahko zagotovil elektorske glasove New Jerseyja. Gingrich je strokovnjak za Washington, kar Trump ni, vendar pa so že začele krožiti šale, da bosta republikance, ki bi naj bili konservativni zagovorniki družinskih vrednot, vodila dva moška s po tremi ženami.

Proces iskanja podpredsedniškega kandidata, ki ga je Gingrich primerjal z nastopom v nekdanji Trumpovi oddaji Vajenec, se je tako končal pri discipliniranem politiku, ki ima le eno soprogo Karen, s katero se je poročil leta 1985.

Pence zna zbirati denar. Trump je bogat, vendar to ni dovolj za tekmo z demokratko Hillary Clinton, ki ga po zbiranju denarja daleč prekaša. Trump in Pence bosta potrjena 21. julija ob koncu nacionalne konvencije republikanske stranke, ki se začenja v ponedeljek.

Najprej je podpiral Cruza

Pence je v času izbire republikanskega predsedniškega kandidata podpiral teksaškega senatorja Teda Cruza, ki ga je označil za pravega konservativca po modelu nekdanjega predsednika Ronalda Reagana. Trumpa je kritiziral zaradi ideje o prepovedi vstopa muslimanom v ZDA in še za kaj drugega, kasneje pa si je premislil in sedaj je zanj Reaganu podoben Trump.

Politik z 12 leti izkušenj v zveznem kongresu in tremi leti in pol vodenja Indiane v preteklosti ni bil znan po negativnih kampanjah. Sedaj bo drugače in Pence je Clintonovo že obtožil, da je odgovorna za smrt Američanov 11. septembra 2012 v Bengaziju.

Pod nacionalni medijski drobnogled je Pence neslavno stopil spomladi 2015, ko je podpisal sporni zakon o verski svobodi. Nasprotniki zakona so trdili, da gre za legalizirano diskriminacijo homoseksualcev in vseh drugačnih na osnovi verske svobode. Pence je zakon najprej zagovarjal, kasneje pa popustil, med drugim zaradi priprav na gospodarski bojkot Indiane ter skupaj z republikanskimi kolegi potrdil spremembe.

"Trump si je izbral enega najbolj skrajnih kandidatov v generaciji, enega najbolj nepopularnih kandidatov in takega, ki vnaša delitve med Američane," je sporočil vodja kampanje Clintonove John Podesta.