Tornado v Turnišču

Ivanka: »Jokala sem od strahu«

Sašo Avramovič
15. 7. 2016, 20.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Po Sloveniji sta predvčerajšnjim popoldne in v noči na četrtek težave po nevihtah povzročala močan veter in meteorna voda, ponekod pa je padala tudi toča. Zelo hudo je bilo v Prekmurju.

Sašo Avramovič
Novo streho na osnovni šoli Turnišče je dvignilo skupaj s sončno elektrarno in prestavilo na avtobusno postajališče.

Neurje je v sredo popoldne v Prekmurju povzročilo veliko škode, podrlo je številna drevesa, uničilo del pridelka, na območju Lendave in Ljutomera je zmanjkalo elektrike, odkrita so bila številna gospodarska poslopja in hiše, streho pa je veter odnesel tudi s šol v Turnišču in Dobrovniku.

Streho je dobesedno dvignilo

Sašo Avramovič
Županja občine Turnišče Vesna Jerala Zver kaže posledice močnega vetra oziroma pravega tornada.

V Turnišču so po besedah domačinov doživeli pravi tornado, saj je novo streho na osnovni šoli dobesedno dvignilo skupaj s sončno elektrarno in prestavilo na avtobusno postajališče. »Na njem je bila deklica iz devetega razreda in je komaj pobegnila pred padajočo streho, na srečo je bila le lažje poškodovana,« je povedala županja občine Turnišče Vesna Jerala Zver. Po besedah ravnateljice OŠ Turnišče Melite Olaj je deklica zadobila ureznino na glavi, mati pa jo je prepeljala v bolnišnico, kjer je bila včeraj še vedno na opazovanju.

Odzivi domačinov Turnišča

Do pravega tornada je, kot opisujejo domačini, prišlo v sredo med 18.15 in 18.30, pred tem so nastopile nevihte, nebo nad Pomurjem pa je bilo dobesedno črno. »Triinpetdeset let sem stara, od rojstva že živim v Turnišču, pa česa takšnega tukaj še nisem doživela,« je opisala domačinka Milena. »Bila sem doma, ko se je vse skupaj dogajalo. Tega še nikoli nisem videla. Bojim se nevihte in od strahu sem jokala. Prišel je vrtinec oziroma tornado in v nekaj sekundah je bilo vsega konec. Tega se ne da opisati z besedami. Grozno je bilo,« je povedala domačinka Ivanka Lenartič, ki živi v neposredni bližini osnovne šole.

Sašo Avramovič
Domačinka Ivanka Lenartič, ki živi v neposredni bližini šole, je opisala, da je nekem trenutku prišel tornado in da je bilo v par sekundah vsega konec.

Škode za več kot 100 tisoč evrov

Takoj po dogodku so gasilci začeli odpravljati posledice neurja, na streho pa so pred četrtkovo nočjo zasilno postavili folijo, ki pa ni bila kos močnemu deževju. Kot je povedala županja, se je folija pod težo dežja vdala, zato so na zasilno streho zdaj pribili deske in jo tako zavarovali do pravega popravila. Po prvih ocenah bi popravilo strehe stalo okoli 25.000 evrov, a županja pravi, da je ne bodo obnovili tako, kot je bila, saj streha očitno ni ustrezna, temveč bodo zgradili trdnejšo. Škoda na fotovoltaični elektrarni pa naj bi znašala okoli 85.000 evrov.

Sašo Avramovič
Škoda je velika, po prvih ocenah pa bi samo popravilo strehe stalo okoli 25.000 evrov.