Rekonstrukcija

VIDEO: Srhljivo: tako je potekal pokol nedolžnih

T.L./STA
15. 7. 2016, 21.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Posnetek nazorno kaže, zakaj je števil žrtev napada s tovornjakom tako visoko. Medtem je Francija napovedala krepitev boja zoper IS.

Francoski predsednik Francois Hollande se je po četrtkovem napadu v Nici z najmanj 84 smrtnimi žrtvami danes po telefonu pogovarjal z nemško kanclerko Angelo Merkel, britansko ministrsko predsednico Thereso May in predsednikom ZDA Barackom Obamo.

Iz urada francoskega predsednika so sicer sporočili, da so Merklova, Mayeva in Obama Franciji izrekli vso podporo. V pogovoru z Obamo je Hollande tudi poudaril pomen sodelovanja med Francijo in ZDA v boju za ohranitev vrednot demokracije in proti populizmu.

Francoski premier prepričan o povezanost napadalca s skrajneži

Francoski premier Valls pa je v petek zvečer za francoski radio France 2 dejal, da je bil napadalec iz Nice povezan s skrajno skupino Islamska država.

"To je terorist, ki je bil na tak ali drug način brez dvoma povezan z radikalnim islamizmom," je dejal Valls. Hkrati je zanikal navedbe, da so odpovedali francoski varnostni organi. "Francija bo zmagala v vojni proti terorizmu," je dejal.

Napovedal je tudi, da bo mednarodna koalicija v boju proti IS po napadu v Nici okrepila svoje vojaške vire.

"Naslednji teden bo veliko srečanje" v Washingtonu, je dejal predsednik francoske vlade in dodal: "Povečali bodo koalicijske vire" za boj proti IS v Siriji in Iraku.