Svet

Orban danes na Dunaju, komisar Hahn v Srbiji

STA
25. 9. 2015, 06.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Madžarski premier Viktor Orban bo danes spričo begunske krize na obisku na Dunaju pri avstrijskem kanclerju Wernerju Faymannu. Evropski komisar za širitev Johannes Hahn pa bo medtem na obisku v Srbiji. S srbskim premierjem Aleksandrom Vučićem bosta obiskala tudi begunski center v Šidu.

Reuters

Orban na Dunaj prihaja z zunanjim ministrom Petrom Szijjartom. Do njegovega obiska prihaja po vročih razpravah na vrhu EU v Bruslju v sredo glede begunske krize v Evropi. Madžarska je kljub zaprtju meje s Srbijo še vedno glavna tranzitna država za begunce in migrante proti zahodni Evropi in iz nje prihaja največ beguncev v Avstrijo. Večina jih sicer nadaljuje pot proti Nemčiji.

Sredi begunske krize in zaostrovanja odnosov med Srbijo in Hrvaško pa v Srbijo danes prihaja evropski komisar za širitev in sosedsko politiko Hahn, ki bo z gostiteljem Vučićem med drugim obiskal begunski center v Šidu v bližini srbsko-hrvaške meje.

Hahn je še pred odhodom v Srbijo tako Beograd kot Zagreb pozval, naj umirita retoriko in čim prej najdeta rešitev. Odnosi med Hrvaško in Srbijo so namreč v zadnjih dneh zaradi begunske krize izredno napeti.

Potem ko je Hrvaška v začetku tedna iz protesta, ker naj bi Srbija begunce vozila samo proti Hrvaški, ne pa tudi proti Madžarski in Romuniji, zaprla mejni prehod Bajakovo za tovorni promet, je Beograd v sredo opolnoči prepovedal uvoz hrvaških izdelkov. Zagreb pa je odgovoril s prepovedjo vstopa v državo za srbske državljane in vozila s srbskimi registrskimi tablicami. Vmes je prišlo tudi do ostre izmenjave besed med Vučićem in hrvaškim premierjem Zoranom Milanovićem.