Slovenija

Tudi Göncza presenetila žica na meji, od madžarskih oblasti pričakuje odgovore

STA/J.P.
24. 9. 2015, 20.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Poslanec madžarske narodne skupnosti v DZ Laszlo Göncz je presenečen nad novicami, da Madžarska postavlja bodečo žico na meji s Slovenijo in da jih o tem ni obvestila. Trdno upa, da do resnejših zapletov v odnosih med državama ne bo prišlo in da ograja tam ne bo dolgo stala, poudarja pa, da tudi sam pričakuje komentar in odgovore madžarske oblasti.

sta

Göncz zagotavlja, da bo vse storil za to, da postavljanje žice na meji s Slovenijo ne bo zaostrilo odnosov med državama ter da bo prevladalo večinsko mnenje, da sta državi zelo dobri sosedi in partnerici.

Kot je poudaril v izjavi za STA, poskušajo na področju madžarsko-slovenske bilaterale vzpostaviti zdravo vzdušje, kljub kaotičnim razmeram, ki vladajo v migrantski krizi. Ravno zato so ga dogodki tako presenetili. Spomnil je, da je bila meja med Madžarsko in Slovenijo v celoti odprta in komunikacija po uveljavitvi schengenskega režima neposredna.

Žal pa se po njegovih besedah potrjuje dejstvo, da se bodo takšni zapleti vrstili, dokler na evropski ravni ne bo skupne, jasne rešitve. Ob tem je spomnil na zadnje zaostritve odnosov med Hrvaško in Srbijo. "Ugotovimo lahko, da se v tako labilni situaciji lahko marsikaj dogaja," je dodal Göncz.

Slovenske oblasti so danes pojasnile, da jih Madžarska ni obvestila o postavljanju bodeče žice na meji s Slovenijo. Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic je povedal, da so ponoči prvič opazili aktivnosti na madžarski meji, ko so pripeljali žice in podobno. Notranje ministrstvo je komunikacijo in razrešitev vprašanja prepustilo zunanjemu ministrstvu.

Zunanji minister Karl Erjavec je danes za STA že zagotovil, da spremljajo zadevo, vzpostavili so stik z madžarsko stranjo in zahtevajo dodatna pojasnila od oblasti. Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar pa poudarja, da je ravnanje madžarskih oblasti za nas bistveno in je zato toliko bolj potreben skupen dogovor o reševanju migrantske krize.

Madžarski zunanji minister Erjavcu zagotovil, da je žica na meji provizorična in začasna

Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto je slovenskemu ministru Karlu Erjavcu v neuradnem telefonskem pogovoru pojasnil, da je postavitev žice na meji s Slovenijo začasen ukrep, ograja pa provizorična. Postavili so jo preventivno, ker se bojijo novega močnega migrantskega vala, pravi Erjavec, ki v petek pričakuje uradno informacijo Madžarske.

Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar poudarja, da je ravnanje madžarskih oblasti za nas bistveno in je zato toliko bolj potreben skupen dogovor o reševanju migrantske krize.

Erjavec je namreč poklical madžarskega kolega in med drugim izrazil presenečenje nad tem, da jih soseda ni obvestila o postavljanju bodeče žice na meji s Slovenijo. Kot pravi slovenski zunanji minister, mu je Szijjarto tudi na to vprašanje odgovoril s pojasnilom, da je ograja provizorična in začasna.

Erjavec ga je zaprosil, da slovenske oblasti o tem tudi pisno informirajo. Prav tako je madžarskemu kolegu povedal, da se mu takšno ravnanje ne zdi potrebno, čeprav gre za provizorično ograjo.

Slovenski veleposlanici v Budimpešti pa je minister Erjavec naročil, da v petek pridobi potrebne informacije na madžarskem ministrstvu za notranje zadeve.

Slovenske oblasti je namreč danes presenetilo, da jih Madžarska ni obvestila o postavljanju bodeče žice na meji s Slovenijo. Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic je povedal, da so ponoči prvič opazili aktivnosti na madžarski meji, ko so pripeljali žice in podobno. Notranje ministrstvo je komunikacijo in razrešitev vprašanja prepustilo zunanjemu ministrstvu.

Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar poudarja, da je ravnanje madžarskih oblasti za nas bistveno in je zato toliko bolj potreben skupen dogovor o reševanju migrantske krize.