Svet

»Norec vodi Hrvate v vojno«

Črt Kaker
25. 9. 2015, 06.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Sosedski odnosi med Hrvaško in Srbijo so vse bolj napeti in uhajajo izpod nadzora. Zaradi zaprtih mej se je med državama vnela ne samo medijska, ampak tudi politična vojna, kjer nobena stran ne namerava popuščati.

Arhiv

»Banda ustaška«, »Hrvaški premier je idiot« in »Norec vodi Hrvate v vojno« so le nekatere včerajšnje naslovnice srbskih časnikov. Begunska kriza, s katero se sooča Evropa, še posebej pa balkanske države, je zanetila najhujši meddržavni spor med Hrvaško in Srbijo v zadnjih letih. A namesto da bi se državi lotili konstruktivno reševati problem, sta se raje odločili zaostrovati retoriko.

Zaprtje meje, katastrofa za gospodarstvo

Begunci, ki v zadnjem tednu iz Srbije množično prihajajo na Hrvaško (v osmih dneh je iz Srbije na Hrvaško prišlo skoraj 51 tisoč beguncev), so med državama zanetili pravo trgovinsko in politično vojno. V središču zapleta, ki bo še kako poslabšal odnose med državama je glavni cestni prehod med državama Bajakovo-Bakovci, ki je od ponedeljka edini odprti mejni prehod med državama.

sta

Hrvaška, ki Srbijo obtožuje, da za begunce ne poskrbi, kot bi morala, ampak jih samo prepelje do meje, je obenem zaprla mejo tudi za tovorni promet na edinem odprtem mejnem prehodu. Nastale so več kot 15 kilometrov dolge kolone, razburjeni tovornjakarji so več ur zapirali potniški promet, ker je Hrvaška vztrajala, da lahko na svoje ozemlje vstopijo le tovornjaki s hitro pokvarljivim blagom.

Prilivanje olja na ogenj

Srbija, ki je rešitev poskušala najti tudi v Bruslju, je dala Hrvaški čas do četrtka opolnoči, da znova sprosti tovorni promet. A ker Hrvaška mejnega prehoda ni odprla, je Srbija sprejela pričakovani protiukrep – prepoved vstopa v državo hrvaškim tovornjakom, kar je močno ujezilo predvsem trgovskega velikana Agrokor, ki je le nekaj minut pozneje objavil seznam izdelkov, ki jih v trgovskih centrih in trgovinah Ideje in Mercatorja ne bo.

Aleksandar Vučić, predsednik srbske vlade »Zame so begunci ljudje, za Milanovića pa le krompir in paradižnik.« 

Na novo potezo Hrvaške ni bilo treba dolgo čakati. Naši južni sosedje so vstop v državo prepovedali osebnim vozilom in avtobusom s srbskimi registrskimi oznakami ter srbskim državljanom s srbskim potnim listom. »Lastniki srbskih potnih listov in avtomobili, registrirani v Srbiji, do preklica nimajo vstopa na Hrvaško,« je sporočila hrvaška policija.

»Na ekonomske ukrepe lahko odgovorimo z ekonomskimi ukrepi, na blaznost pa nikakor,« se je na ukrep uradnega Zagreba odzval srbski premier Aleksandar Vučić. »Srbija na blazne ukrepe ne bo odgovorila. Mislili smo, da so že davno minili časi, ko se je vstopalo v avtobus in govorilo 'ti, ti in ti ne morete naprej'«, je bil oster srbski premier.

Hrvaška ne želi beguncev

Hrvaška želi s svojo zadnjo potezo prisiliti Srbijo, da začne begunce znova pošiljati proti Madžarski. »Dokler se ne preusmeri val beguncev in ne prenehajo mučiti ljudi, velja ta omejitev,« je dejal hrvaški notranji minister Ranko Ostojić. »To je mučenje ljudi; namesto da bi šli neposredno na Madžarsko, morajo še čez ta del.« A podobno bi lahko očitali Hrvatom. Beguncev ne popisujejo sistematično in jih z avtobusi takoj, ko prečkajo mejo, prepeljejo do najbližjega mejnega prehoda s Madžarsko. In ko bo Madžarska dokončala gradnjo žičnate ograje na meji s Hrvaško, lahko pričakujemo, da bo Hrvaška začela begunce voziti do slovenske meje.

Hrvaška ni zrela za EU

Politika hrvaškega premierja Zorana Milanovića tako postaja vse bolj skrajna. Dejstvo je, da Hrvaška na tako množičen prihod beguncev ni bila pripravljena, obenem pa ne smemo pozabiti, da bodo na Hrvaškem že čez nekaj tednov na sporedu volitve. In le s skrajno nacionalistično retoriko lahko Milanoviću uspe obdržati premierski stolček. S kazanjem mišic sosedom Srbom pa očitno računa, da bo pridobil še nekaj nujno potrebnih političnih točk.

Da so stvari ušle izpod nadzora, je prepričan politični analitiki Davor Gjenero. Izpostavil je, da je Milanović s svojimi zadnjimi potezami in izjavami dokazal, da Hrvaška in hrvaški politiki niso zreli za EU. »Že dva meseca vemo, da bo Madžarska zaprla meje, in lahko bi prilagodili svoje načrte, a se to ni zgodilo,« je poudaril. Dodal je, da je mislil, da je Hrvaška v zadnjih letih med pogajanji z EU postala »normalna država«, a je hrvaški premier dokazal in pokazal, da mu gre le za zmago na volitvah.

Slovenija zaskrbljena

Na zaostrovanje odnosov med Srbijo in Hrvaško sta se odzvala tudi predsednik vlade Miro Cerar in zunanji minister Karl Erjavec. Poudarila sta, da je zaostrovanje odnosov skrb vzbujajoče, a oba upata in pričakujeta rešitev te zapletene situacije. Cerar je ob tem dodal, da zaostrovanje odnosov med Srbijo in Hrvaško Slovenija že čuti na gospodarskem področju. »Ne nazadnje čutimo vsak zaplet, če nismo dovolj usklajeni s sosednjimi državami, Hrvaško ali katero drugo,« je spomnil Cerar. »Mi si želimo, da se zadeva razplete tako, da ne bo več težav,« je dodal Erjavec. Naši predstavniki prevoznikov so namreč po njegovih besedah že opozorili, da nastaja gospodarska škoda.

Hrvaška želi s svojo zadnjo potezo prisiliti Srbijo, da begunce znova začne pošiljati proti Madžarski.

Iz Mercatorja pa so nam sporočili, da veliko večino izdelkov nabavljajo pri lokalnih, slovenskih dobaviteljih. »Aktualne težave na mejah za zdaj ne vplivajo na Mercatorjeve oskrbovalne verige. Če pa bi popolne zapore mej trajale več dni, bi to vplivalo na blagovne tokove in bi oskrbovalne poti morali prilagoditi. Verjamemo, da bodo države v regiji našle ustrezne rešitve za nemoten potek blagovne menjave,« so nam še sporočili iz našega največjega trgovca.