Slovenija

Poslanci bodo prvič razpravljali o spremembi definicije minimalne plače

STA
25. 9. 2015, 06.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Poslanci bodo danes prvič obravnavali predlog zakonske spremembe definicije minimalne plače, ki so ga v parlamentarno proceduro vložili sindikati. Medtem ko spremembe podpirata tako vlada kot koalicija, so delodajalci v primeru sprejema novele zakona zagrozili z izstopom iz socialnega sporazuma 2015-2016.

Thinkstock

Sedem reprezentativnih sindikalnih central - Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), Neodvisnost, Pergam, Altenativa, Solidarnost, KS 90 in Konfederacija sindikatov javnega sektorja - je v DZ v začetku septembra vložilo več kot 11.000 overjenih podpisov podpore zakonski noveli za spremembo definicije minimalne plače.

Predlogu pa ostro nasprotujejo delodajalci - Združenje delodajalcev Slovenije je že zagrozilo z izstopom iz socialnega sporazuma, če bo predlog sprejet.

Predlagajo, da bi iz definicije minimalne plače izvzeli dodatke za nočno, nedeljsko in praznično delo. S tem želijo namreč popraviti krivico za delavce z minimalno plačo, ki delajo v teh pogojih, saj ostali delavci dodatke za tovrstno delo prejemajo dodatno k plači.

Predlagane spremembe je v sredo podprla tudi vlada, vendar so ob tem poudarili, da si je treba pri vprašanju definicije in višine minimalne plače prizadevati za konstruktiven socialni dialog in doseganje najširšega možnega soglasja socialnih partnerjev.