Svet

Obama bo v Beli hiši sprejel kitajskega predsednika

STA
25. 9. 2015, 06.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Ameriški predsednik Barack Obama bo danes v Beli hiši sprejel kitajskega predsednika Xi Jinpinga, ki se mudi na državniškem obisku v ZDA. Voditelja čakajo naporni pogovori o vrsti perečih vprašanj - kibernetskem kriminalu, boju proti podnebnim spremembam, gospodarskem sodelovanju in kitajskih aktivnostih v Južnokitajskem morju.

Wikipedija

Obama, ki je kitajskega predsednika v četrtek gostil na zasebni večerji, bo po zagotovilih predstavnikov ameriške administracije načel tudi vprašanje spoštovanja človekovih pravic na Kitajskem.

Namestnik svetovalke za nacionalno varnost Ben Rhodes je v sredo zagotovil, da morajo ljudje imeti pravico do svobodnega govora, novinarji in nevladne organizacije pa morajo prosto delovati in to bodo povedali Kitajski kot tudi vsem drugim državam sveta.

State Department je v sredo sklical srečanje nekaterih kitajskih disidentov, nekdanjih političnih zapornikov in nevladnih organizacij, ki ga je vodil namestnik državnega sekretarja Anthony Blinken. Sestanku se je pridružil tudi državni sekretar John Kerry, ki je zagotovil, da bo vprašanje človekovih pravic resno obravnavano.

Na administracijo pritiskajo tudi kongresniki, ki se bodo danes odmevno srečali z oporečniki ravno v času, ko bo Obama gostil Xija, ker želijo pokazati svetu, da so človekove pravice pomembne.

Xi Jingping je obisk ZDA začel na zahodni obali in v sredo se je v Seattlu srečal z vodilnimi predstavniki največjih podjetij ter nekdanjim finančnim ministrom ZDA Henryjem Paulsonom. Srečanja so se udeležili prvi možje Appla Tim Cook, Microsofta Satya Nadella, Alibabe Jack Ma, Amazona Jeff Bezos in tudi vlagatelj Warren Buffett. Ni pa bilo vodij Facebooka, Twitterja in Googla, ki jim Kitajska blokira spletne strani.