Zanimivosti

Prihajajo težave! Zemlja je baje preveč zelena!

T.C.
25. 9. 2015, 08.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Znanstveniki trdijo, da je večina našega planeta vse bolj zelena in hkrati opozarjajo, da to ni nujno dobra novica.

Raziskava satelitskih posnetkov severne poloble je namreč pokazala, da je na večini tega področja vedno več vegetacije. Razlog bi lahko bile vse višje temperature, to pa je še en dokaz človekovega vpliva na okolje.

Raziskava je bila osredotočena na severne zemljepisne širine, kjer se je temperatura od začetka sedemdesetih let povečala za 0,8 stopinj Celzija, za kar krivijo povečano količino ogljikovega dioksida in ostalih takoimenovanih toplogrednih plinov v ozračju.

Znanstveniki s clevelandske univerze in strokovnjaki NASE so analizirali satelitske posnetke Evrope, Severne Amerike in Azije od leta 1981 do 1999 in ugotovili, da je rastlinstvo nad 40. stopinjami severne zemljepisne širine - na kateri ležijo New York, Madrid in Peking - vse bolj bujno, samo področje poraslosti pa se ni razširilo.

Bujnost vegetacije se je od Evrope do Sibirije v zadnjih dveh desetletjih povečala za 60 odstotkov, doba rasti pa se je podaljšala za 18 dni. Razlike so manj očitne v Severni Ameriki, kjer je ponekod na vzhodu povprečna temperatura celo padla, niso pa niti zaznali sprememb v času brstenja in odpadanja listov.

Več vegetacije bi lahko pripomoglo k zmanjšanju količine toplogrednih plinov, ker bi iz atmosfere potegnilo ogljikov dioksid, to pa je odvisno tudi od vrste vegetacije, ki bo prevladala.

Kar je dobro za rastlinje, ni nujno dobro za planet. Nas mora skrbeti?

Arhiv Svet24